İçecekler

Evde Meyve Suyundan Şarap Yapımı

Kutu meyve suyu, biraz şeker ve saccharomyces cerevisiae…

Öncelikle bu yazı alkol tüketimini arttırmak veya bunu özendirmek amacıyla yazılmamıştır. Yüksek alkollü içeceklerin insan sağlığına zararları konusunda çok fazla bilimsel çalışma vardır. Bu yazının amacı evde meyve suyundan nasıl şarap yapılacağının tarifi konusunda bilgi vermektir.

Hiç dallandırıp, budaklandırmadan en basit yöntem ile tarifini veriyorum.

Malzemeler;

10 litrelik su bidonu,

8 litre meyve suyu (tercihen dimes %100 elma suyu. Nedenini aşağıda yazacağım)

1 kg veya 1,25 kg (neden iki şeker seçeneğini verdim onu da aşağıda anlatacağım)

Kuru maya (Dr.oetker instant maya veya şarap mayası)

Hava kilidi

(İnanılmaz kolay hava kilidi için youtube üzerindeki bu videoyu izleyebilirsiniz)

Aktarma hortumu

Tarif;

Şarap yapılacak fermenter güzelce temizlenir. Eğer su bidonu yeni açılmışsa zaten temizdir, ayrıca temizlemenize gerek kalmaz. Şeker konur, üzerine meyve suyu eklenir ve tüm şeker eriyene kadar bidon çalkalanır. Tercihen elma suyu demiştim. Üzüm suyu ne kadar meyve şarabını yapmak konusunda doğru bir karar olarak görülse de üzümden şarap yapmak ile suyundan şarap yapmak bambaşka şeyler. Elbetteki ağız tadı kişiden kişiye değişir ama emin olun ki elma suyu ile yapacağınız şarap çoğu kişi tarafından sevilecektir. Hatta bugüne kadar sevmeyenini görmedim 🙂 Üzüm suyu ile yapılan şarabın biraz ekşi ve lezzetsiz kaldığını düşünüyorum. Dimes %100 elma suyu !

Şeker 1 kg konulursa sek, şekersiz bir şarabınız olacaktır. Ben 1250 gr. şeker eklemeyi tercih ediyorum. Hafif tatlı, dömisek diye tabir edilen, %13 alkollü ve soğuk bir elma suyu şarabı bence ev ortamında yapılabilecek en lezzetli şaraplardan biri.

1250 gr  şeker eklendiğinde şarabın tatlı kalmasının nedeni; kuru ekmek mayası muhtemelen %12-%13 sonrası alkole dayanamadığı için fermantasyon tam tamamlanmadan ölüyor ve şarabın içinde bir miktar daha şeker bırakıyor. Şekerli dediysem öyle bir dengede ki anlatamam. Bir misafirim Almanya’da sürekli aldığım tatlı şarabıma çok benziyor demişti. O derece dengeli. Eğer kuru maya yerine şampanya mayası veya şarap mayası ile meyve suyunu mayalarsanız, muhtemelen bu maya %16 alkole kadar dirençli olacağından hangi şeker oranını seçerseniz seçin sek bir şarabınız olacaktır.

Nerede kalmıştık. İyice çalkaladığımız meyve suyu ve şekere dışarıda hazırladığımız mayayı ekliyoruz.

Mayanın dışarıda hazırlanması;

Oda sıcaklığındaki yarım bardak meyve suyuna bir tatlı kaşığı şeker ve bir çay kaşığı maya ekleyin ve kaşıkla iyice karıştırın. 15 dakika üstü peçete ile kapalı olarak oda sıcaklığında tutun ve bidona ekleyin. Bunu yapmak ile iki çay kaşığı mayayı direkt bidona eklemek arasındaki tek fark; dışarıda hazırlanan ortam kaşıkla karıştırılarak oksijendirildiğinden maya daha kuvvetli olacağından mayalanmanın  da daha çabuk başlamasını sağlamaktır.

Son olarak bidonun ağzına hava kilidi takılır ve hava çıkışı bitene kadar güneş görmeyen bir yerde bekletilir. (yukarıda çok kolay bir hava kilidinin videosunu bulabilirsiniz) Bu bekleme süresi; şeker oranı, mayanın türü, odanın sıcaklığı gibi faktörlere göre değişiklik gösterse de ortalama 4 ile 8 haftadır.

Bu esnada yapmanız gereken tek şey bidonun 10 dereceden daha düşük, 30 dereceden daha fazla sıcaklığa uzun süre maruz kalmamasını sağlamaktır.

Fermantasyon ilk 24 saat içinde başlamamışsa yani hava kilidinden kabarcık çıkmıyorsa ve sıcaklık sorununuz yoksa muhtemelen hava kilidiniz dışında bir kaçağınız var. Bunu hemen gidermeniz gerekir.

Fermantasyon bittikten sonra, yani hava kilidinden hava kabarcığı çıkışı tamamen sonlandıktan sonra bidonun dibinde kalan ölü mayaları kaldırılmadan şarabınızı şişelerinize aktarabilirisiniz.

Şarabınızı 1 litrelik veya daha ufak şişelere, çok az hava kalacak şekilde doldurup saklamanızı öneririm. Büyük hacimli şişelere koyarsanız aç-kapa yapılan alkol oksitlenecek yani sirkeleşecek ve bir noktadan sonra içilmez hale gelecektir.

Hemen soğutarak tükebileceğiniz gibi, 1 hafta dolapta veya 3-4 hafta dışarıda bekleyişten sonra şarabın daha da lezzetleneceğini özellikle belirtmek isterim. Tatlı veya alkol oranı yüksek gelirse içine ağız tadınıza göre 1-2 adet küp buz atın.

Afiyet olsun.

 

211 thoughts on “Evde Meyve Suyundan Şarap Yapımı

  • Ahmet

    Merhaba, tarif için teşekkürler. Hazır şarap mayası tavsiyeniz var mı? Dr oetker ya da sarap mayasında bir çay kaşığı 4 lt meyve suyu, yarım kg şeker için fazla mı gelir? Teşekkürler.

    • admin

      Meyve şarap mayası olarak satılan bir maya işinizi görür. Kullanmadım ama “Tito MY99 Meyve Şarapları Mayası” gibi. Bir fark olur mu açıkçası bilmiyorum.
      Aslında her ölçü için bir çay kaşığı maya yeterlidir. Sonuçta maya çok kısa sürede milyonlara ulaşacak. İki çay kaşığı ile sadece mayalanmayı garanti altına almış oluyoruz. Mayanız bayatsa kattığınız kuru maya içindeki canlanabilir maya sayısı az olacaktır. İki kaşık ile canlanabilir maya sayısını çok tutmaya çalışıyoruz.

      • Faris

        Merhaba ben 1 lt yaptim oranları 1 ltye gore ayarladim 1,5 lt şişede yapiyorum da çok köpüklü oldu ne yapmalıyım

        • Bizdedoğal.com

          Fermantasyonun bitmesini bekleyin. Kabarcıklar olmadan mayalanma olmaz.

      • Ahmet

        Merhaba. Dr oetker intant mayanın alkol oranı yüzde altı olmuyor mu? Dediğiniz şekilde bu marka yüzde 12 veriyorsa çok işime gelecek. Dr oetker’in hızlı mayası çıkmış. Onun alkol derecesi ve fermantasyon süreci nedir bilginiz var mı?

        • Bizdedoğal.com

          Benim gördüğüm ve deneyimlediğim kadarıyla dr oetker mayalar %13 alkole dayanabiliyorlar. Hızlı maya içeriği konusunda bilgim yok. Ama şarap/alkol üretiminde hız istenilen bir şey değildir. Bunu söyleyebilirim.

          • Ahmet

            Çok teşekkür ediyorum cevapladığınız için. Emeğinize sağlık.

    • 81evergreen

      Merhaba…evde seftali kompostosu yaptıktan sonra kalan seftali kabuklarını gozkarari bir miktar Şekerci kaynatıp 1.5 lt lik plastik bir şişeye koyduk… meyve suyu yaptigimizi zannederek buzdolabında hiç açmadan muhafaza ettik…. fakat il dışına çıkınca 3-4 hafta kadar kapak açılmadan buzdolabında kaldı… ve sonunda açtığımda tadı hafif asitlenmis meyve tadında bir içecek gibi olmuştu… tadı sirkeye hiç benzemiyordu .sanki hafif domisek bir şarap içiyor gibi bir algı oldu bende.. bir fikriniz var mı?

      • Bizdedoğal.com

        Kaynatılmışsa mayaların yaşayacağını ve elinizdeki karışımın alkollendiğini düşünmüyorum. Eğer kapağını patlatmamış, yani açtığınızda ciddi bir gaz çıkış olmamışsa elinizde bulunan sadece şeker kaynatılmış şeftali kabuğudur 🙂

        • Emin Gökçeoğlu

          Merhaba 3 gün oldu hava çıkışı yok başka bir kaba aktarıp devam etsem sorun olurmu.sanirim kaçak var.yoksa çöpmü oldu.5 lt lik su şişesi 4 ad vişne suyundan

          • Bizdedoğal.com

            Merhaba, çöp olmaz, hava almışsa en fazla biraz asitli olur. Elbetteki bu sorunu bir an önce çözmeniz lazım. Başka bir kaba aktarabilirsiniz.
            Ayrıca sorununuz fazla doldurmakta olabilir. Ona şeker de koyduysanız zaten 5 litrelik bidonun neredeyse tamamen doldurmuşsunuz. Bidonda 1/5 oranında boşluk kalmalı. Öteki kapta biraz boşluk bırakın. Kolay gelsin.

    • Cem Eraslan

      23 litrelik fermentasyon kovasına 10 litre kurdum kaçak yok ama gaz çıkışı da yok kova şişkin duruyor ve hava kilidi çıkış yönüne doğru yüksek bir sorun olurmu

      • Bizdedoğal.com

        Muhtemel gaz çıkışı için çok erken (48 saatten az süre geçti) veya düşük sıcaklıkta bir yerde bekletiyorsunuz. Şişkinlik ve çıkış yönüne yükseklik doğru yoldasınız. Sorun bahsettiğim iki konu ile alakadar olabilir.

        • Hasan

          Merhaba, cappynin vişne elmasından 3 litre yaptım 5 litrelik bidon kullandım hava kabarcığı durdu ve ürünün üzerinde köpük tabakası oluştu sebebi sizce nedir ve ne yapmalıyım daha önce de yapmıştım ama hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştım

          • Bizdedoğal.com

            Köpüklenme, fermantasyon sırasında oluşabiliyor. Denediğin bazı meyve suyularında gördüm. Ama fermantasyon bitmiş ve hala köpüklü ise bir şeyler suyun üzerinde diyorsanız; tadım yapın, tadından bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz.

  • ugur

    Traifinize göre 19 kasımda tito MY99 maya kullanarak kurulum yaptım. 52 gün geçmesine rağmen gözle görülür bir gazlanma olmamasına rağmen hava kilidi borusunun içine mayalanma bidonunun üztünden bastırıp bırakma sekli ile su cekiyorum.. belli bir süre sonra borunun içindeki su tamamen tahliye edilmiş eve bidona dokunduğumda ucundan hava çıktığı görülüyor. Bu aşamada şişeleme yapmam mümkünmü ?

    • admin

      Bidona müdahale ederseniz hava kabarcığı zaten çıkacaktır. Olay, bidona müdahale etmediğiniz halde hava kabartcığı çıkıp çıkmaması. Bidondan durduğu yerde kabarcık çıkartmayı bırakmışsa şişeleyin.
      Suyun tam tersi istikamette ilerlemesi, yani sanki bidon içinde dökülüyor gibi görünmesi; yani dış basıncın yüksek, iç basıncın düşük olduğu durumlarda da mayalanma bitmiş demektir.

  • Ediz

    Merhaba, çöktürme sonrası şarabı cam yerine 1lt lik temiz pet şişelere aktarıp kapaklarını sıkıca kapatsam uygun olur mu.? Uzun saklama gerekmekmemesi açısından sordum. Bilgi vermenizi rica ederim.

    • Bizdedoğal.com

      Meyve suyundan şarap yaptığımız için hava almayacak şekilde serin, güneş görmeyen bir yerde, gıdaya uygun pet şişelerde saklayabilirsiniz. Su şişeleri gibi. Tavsiyem; açtığınız andan itibaren iki en fazla üç gün içerisinde bitirebileceğiniz hacimlerde şişelemeniz.
      Soruyu güzel bir üzüm ile ciddi bir çalışma sonucu elde ettiğim şarabı pet şişede saklayayım mı diye sorsaydınız önermezdim. Nedeni; pet şişe bazı tatların ortaya çıkmasına veya bazı tatların kaybolmasına neden olabilecek bir malzeme. Cam gibisi yoktur.

  • umut akcan

    merhaba, tamamen tarifinizdeki gibi yaptım, şuan 2 saat oldu halen hava çıkışı olmadı ama daha erken sanırım. Benim sormak istediğim hava kilidini takarken bidonun içine 1 tatlı kaşığı kadar musluk suyu kaçtı acaba bir sorun olur mu? birde iş odama koydum bidonu çok güçsüz bir sarı lamba var odada o zarar verir mi acaba?

    • Bizdedoğal.com

      Merhaba, evet iki saat çok erken bir süre. Ertesi gün kontrol edin.
      Su kaçması konusunda öngörüde bulunmak için yeterince tecrübem yok. Çünkü başıma bu iş meyve suyu ile yaptıklarımda gelmedi. Evet üzüm ile yaptığımda başıma geldi hatta kovaya baya baya su kaçırdım ! Ama orada da PMS kullandığımdan sadece sulu bir şarabım oldu. Başka hiç bir sorunla karşılaşmadım. Çok yüksek bir ihitmalle ortamda oksijen olmadığı için bir sorunla karşılaşmayacaksınız. Zaten belirli bir süreden sonra artan alkol oranı başka şeylerin üremesine izin de vermeyecektir.
      Direkt güneş ışığı almasın yeterli.

      • Umut

        Cevabiniz icin tesekkur ederim. 4. Saat sonunda 15 dakika arayla 1-2 kez fokurdadi. Ben cok youtube tarifi izledim, cok blog okudum. En aciklayici tarif sizinki oldugundan sizinkini yaptim. Iyi gunler

      • Işsiz adam

        Dr oetker maya ve MY99 maya ile kurdum MY99 açık ara tadı daha iyi ve alkol dayanımı yüksek olduğundan daha yüksek alkollü oldu tarif için teşekkürler içen herkes çok beğendi

        • Bizdedoğal.com

          Dr Oetker ile yaptığınızı dibini kaldırmadan başka bir kaba aktardınızı varsayalım. Burada da bir hafta kadar tekrar dinlendirseniz daha lezzetli bir şarabınız olacaktır. Fermantasyonun ilk bittiği gün ki tadı ile dinlenmiş arasında çok fark var. Bu bir haftada da dibine çökenler olacaktır. Sonra tekrar dibini kaldırmadan şişelemek iyi seçenek olacaktır.
          MY99 kullanmadım ama amacı bu tarz fermantasyonda kullanılmak olan bir maya olduğundan daha lezzetli olması beklenebilir ama sizinde dediğiniz gibi şekeri tamamen sindirdiklerinden bu tarz ev işlerinden tatlı şarabı daha lezzetli bulanlardanım. Tabiki bu tamamen zevk meselesi. Afiyet olsun.

  • Batu Manoğlu

    Sayın dostum, ben de öğrenmekte çok geç kaldığım için bu kadar geç yazıyorum bu bilgiyi. Maalesef hazır meyve sularının hepsinde içim lezzetini yakalayabilmek için tatlandırıcı var. Şeker ilave edilmediği doğru ! ancak hepsine maliyetinin düşük olması nedeniyle tatlandırıcı koyuyorlar ve mayanız bunu yiyemediği için de hiçbir zaman sek şarap lezzetine ulaşamıyorsunuz. Hidrometreniz 0,900 lü rakamlara inmesine rağmen şarabınız aşırı tatlı oluyor. Eğer tatlandırıcı ilave edilmeden üretilmiş bir meyve suyu varsa bildiğinizin, lütfen bana da söyleyin. Ben daha çok sek şarapları seviyorum, aslında hazır meyve sularından, en dayanıklı mayaları kullansanız da tatlılık hissetmiyeceğiniz bir şarap yapabilmek mümkün değil gibi görünüyor. Saygılar.

    • Bizdedoğal.com

      Batu bey, bazı markalar -her ne kadar bilindik markaların bunu yapayacağını düşünsem de- katkısız yazdıkları %100 meyve sularında dahi tatlandırıcı vb. kullanıyor olabilirler. %100 yazmayanlara evet ekliyorlar. Zaten kutu üzerinde de yazıyor. Ama %100 yazılan meyve sularında bilindik markaların böyle bir şeye cesaret edebileceğini düşünmüyorum. İsmini vermeyeyim bir içecek markası kendi sitesinde de bunu belirtmiş;

      “Sıkma meyve suyu çeşitlerimizde sadece meyveleri sıkıp şişeliyoruz. Bu ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi, ilave su ya da ilave şeker bulunmuyor. …. marka %100 meyve sularımızın içinde ise %100 meyve bulunuyor.”

      Meyve suyu alırken “katkısız %100” yazdığına dikkat etmek gerekiyor. Bu meyve sularını gerekli şeker ölçümlerini de yaparak, abartı şeker eklemeden (1100 SG mesela: %13 alkole denk gelir) %16 alkole dayanabilen bir kültür mayası ile mayalarsanız; sek bir şaraba uzun bir süre de alsa ulaşabilirsiniz diye düşünüyorum. Nitekim böyle bir mayayla mayalığım meyve suyum Kasım’dan bu tarafa fermantasyonuna devam ediyor. Açıp tadına bakmadım daha ama dömi-sek bir şarap olmayacağına eminim.

      • Mehmet A. Uzun

        Kasım ayından başlayıp, Nisan’da dahi fermantasyonuna devam eden serüveni hangi tarihte sonlandırdınız? Sonuç bildirirseniz sevinirim. Pusula sizi aldım şu’an fermantasyona başlamamın 2. günündeyim. Heyecan büyük.. Bitimsiz başarılar..

        • Bizdedoğal.com

          Selamlar. Serüveni, kabarcık çıkmayı ne zaman bıraktıysa o zaman sonlandırdım. Sanırım 10 gün önce şişeledim. Size de kolaylıklar dilerim. Hava kaçaklarına dikkat edin, gerisini mayalara bırakın yeter. Şimdiden afiyet olsun.

          • Mehmet A. Uzun

            Yanıtınıza tşk.ler. Bundan cesaretle iki soru daha;– Sizde bu süre neden uzadı? Kabarcık çıkarma EN FAZLA kaç hafta devam eder ? Kaç aktarım yapmak gerekir? Bu süre sonunda MİNİK Cam şişelere koyup buzdolabında bekletsem, patlama yapma riski var mı? İçim için ne zaman hazır olur?… .. …. . — Hidrometre de aldım, Meyva şaraplarında alkol oranını kaç yaparsak hoş olur? Yanıtlama nezaketinize tekrar teşekkürler..

          • Bizdedoğal.com

            Süre tamamen maya seçimimle alakadardı. Ben %13 alkole dirençli mayalar ile hafif şekerli olsun diye bundan fazla alkol potansiyeline sahip bir şarap yapmaya çalışıyorum. Mayaların çoğu %13 de ölüyor. Ama aralarından güçlü olanları evrimsel süreçte hayatta kalıyor ve daha fazla alkole dayanıyorlar. Bunlar da süreci uzatıyor.
            Fermantasyon süresi, içim zamanı ve aktarımın cevabı aşağıdaki yorumlarda mevcut.
            Cam şişelerinizi buzdolabında patlamaz.
            Alkol oranı göreceli bir şeydir. Kendiniz alkol kullanımına alışkınsanız %12-%14, sadece dudak tiryakisiyseniz %8-%11. Dediğim gibi bu bir kişisel tercih.

          • İlker

            Ben yaptım harika oldu gerçekten. Tarif için çok teşekkür ederim. İlk denemeyi 3 lt yapmıştım az yaptığıma pişman oldum şimdi 8 litre kuruyorum.

          • Bizdedoğal.com

            Afiyet olsun.

  • burak

    iyi günler yaklaşık 3 ltlik bir şişeye 2.3 litrelik böğürtlen şarabı yapacağım. (elimde hava kilidim, şarap mayam var sadece hidrometremi bekliyorum kargodan) böğürtlen suyum şeker ilavesiz-tatlandırıcısız bir meyve suyu.
    1. sorum: 2.3 ltlik meyve suyuna ne kadar kglık şeker ve ne kadar maya katmalıyım bunu soracaktım.
    2. sorum: şarap mayası ekşi bir tat bırakır diyorlar. şampanya mayası mı kullanayım.
    3. sorum: böğürtlen aromasını iyi almak için fermantasyon sonrası ne kadar gün veya hafta beklemeliyim?
    4. sorum: kaç kere sifon uygulaması yapmalıyım?

    • Bizdedoğal.com

      Merhaba,
      1. Ekleyeceğiniz şeker oranı; öncelikle meyve suyunun şeker oranına, sonra istediğiniz alkol oranına göre değişir. Bunun için yine sitedeki evde şarap yapımı konusundaki hidrometre başlığına bakabilirsiniz. Maya oranı ise dışarıda ılık su + meyve suyunuz (böğütlen suyu) + şeker + maya olarak hazırlayın. Hepsi bir su bardağını geçmesin. Mayanızın durumu iyi ise bir tatlı kaşığı maya atıp, iyice karıştırıp (havanlandırıp), 15 dakika bekler ve bunu sonradan böğütlen suyuna eklerseniz yeterli olacaktır.
      2. İki maya arasındaki farklılıklar olabilir ama şarap mayasının ekşi tat vermesi ve diğerinin vermemesine anlam veremedim. Tanen olarak aratırsanız o ekşi (buruk) tadın kaynağına ulaşabilirsiniz. Aslında özellikle taze şaraplarda ekşi tat aranın bir şeydir. Bazıları gerçek şarabın o ekşi (buruk) tadını yakalamak için meyve şaraplarına poşet çay eklerler. Çay, şaraba tanen ekler. Denemedim ama bunun mayalarla bir alakası olduğunu düşünmüyorum.
      4. Bunu önceye aldım. Üzümden yapılan şarapta üç defa aktarım yapılıyor ve son ikisinin arası üçer ayı buluyor. Ama meyve suyundan şarapta ben fermantasyon sonrası direkt şişelediğim de oldu bir kere aktarım yaptıkta sonra şişelediğimde. Sifonlama şarap gerçek meyveden yapılmışsa altta tortu kalıp kalmamasıyla alakadar. Kutu meyve suyuysa hemen aktarıp, iki hafta bekeyin yeter. Yok gerçek meyve ise tortuya göre, şarabın berraklaşmasına göre hareket etmek gerekebilir. Ayrıca kükürt kullanılmadığından oksitlenme yapmaması için aktarım yaparken dolduracağınız şişenin de tam dolu olmasını sağlamanız gerekir.
      3. Genelde ilk günler mayanın bir tadı kalıyor ama yukarıda da dediğim gibi iki hafta dinlendirilmiş bir meyve suyu şarabında ben rahatsız edici bir tat almadım.

      • burak

        çok çok çok teşekkür ederim

      • burak

        şimdi hidrometrem geldi. 2 lt meyve suyuna 350 gram şekeri ılık suda eriterek yaklaşık 1082 değerini buldum. (%10 alkolün biraz üstü tahminen %11 küsür alkol oranı alacağım). mayalama işlemini ise yukardaki tarifinizde verdiğiniz gibi oda sıcaklığında bir bardak meyve suyuna + 1 çay kaşığı (siz şimdi tatlı kaşığı demişsiniz)+ 1 tatlı kaşığı şeker bi kaç dakika sonra az ılık su ekleyerek 15 dk ağzı kapalı mayaladım ve bekledikten yüzeyin köpüklü olduğunu gördüm, maya kokuyordu. artık çalıştığını anlayarak büyük hazneye aktardım bardaktaki meyve suyunu. sizce olmuş mudur? çünkü siz 1 tatlı kaşığı maya demişsiniz. bildiğim kadarıyla 5 gr maya ile 1 damacana şarap yapanlar var.

        • Bizdedoğal.com

          Bir tatlı kaşığı derken evet fazla söylemişim ama mayanın son kullanma tarihiyle ilgili sıkıntılarınız varsa mayalanmayı garantiye almak içindi. Sonuçta bir tanecikten bile milyonlarca maya oluşacak.
          Anlattığınız kadarıyla hiç bir sorun görünmüyor.
          Şimdiden afiyet olsun.

  • burak

    3 haftalık şarabımı şu an şişeliyorum 330 ml lik cam şişeleri ağzına kadar şarap doldurup dolapta 3 derecede saklasam herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım? patlama, oksitlenme vs?

    • Bizdedoğal.com

      Fermantasyon tamamen bitmişse bir sorunla karşılaşmazsınız. Oksitlenme konusunda bir öneride bulunabilirim; uzun süre dolapta (veya dışarıda) kalacaklarsa oksitlenmeye karşı kapakları koli bantı ile sararak hava sızdırmazlığını arttırabilirsiniz. Ama kapaklardan eminseniz buna dahi gerek yok.

    • Rcn

      Merhaba efendim tam tarif ettiğiniz gibi 4 litreye yarım kg şeker ilave ederek mayaladim şuan 5. Hafta ve fermantasyon 4 sn bir olarak devam ediyor sizce alkol oranı yüksek olması için fermantasyonu tamamiyle beklemelimiyim9

      • Yasin

        5.haftada 4 snde bir balon atmasi imkansiz

  • burak

    yarı sek yani az tatlı ve meyve tadı yoğun gelen meyve şarabı yapmak istiyorum. fermentasyon süreci ve kullanmam gereken ek ekipman var mıdır? potasyum metabisülfit falan? internette herhangi bir tarife ulaşamadım. acil yardım lazım 2 tane kurulu şarabım var onlarda denemek istiyorum.

    • Bizdedoğal.com

      Yukarıda şeker oranları ile oynayarak nasıl dömisek bir şarap yapılacağını anlattım.

  • ilker

    Merhaba. 5 lt lik visne suyu elma suyu karisimina yaklasik 1 kg seker ilavesi ve 3 cay kasigi maya ekledim. Gaz cikisi 2 saat sonra basladi. Bugun 20.gun gaz cikisi 20 sn bir 2-3 kabarcik olarak gozlemliyorum. Sabirsizligim hat safhada. Bu asamada bidonu süzsem sizce nasil olur icime hazir hale gelmismidir? İcilebilirmi. Tesekkurler

    • Bizdedoğal.com

      Merhaba İlker bey,
      Hava kabarcığının çıkması; meyve suyunun içinde az da olsa halen şeker var demektir. Elbette ki içilebilir ama tavsiyem fermantasyonun tamamen bitmesini beklemenizdir. Bu safhada şişelerseniz; sişelerde de fermantasyon devam edeceğinden kapaklara basınç olma ihtimali söz konusu olacaktır.
      Tabi ki fermenterden tadımlık almak da mümkün. Küçük bir pet şişeye tadımlık doldurup, dolapta 2-3 saat soğuttuktan sonra deneyin. Sonucu bizimle paylaşırsanız seviniriz.

      • ilker

        Merhaba dediginiz gibi tadimlik bir bardak ictim maya kokusu yok meyve suyunun aromasini ve alkolun girtlaktan gecerken keskinligini hissedebiliyorum. Aslinda istedigim kivamda bir lezzet yakalamisim gibi. Butun bidonu dibindeki tortuyu kaldirmadan siselere aktardim. Siselerde fermantenin devam etme olasiligina karsi pet siseleri biraz sıkıp kapaklarini kapattim ve dolaba koydum. Yarin sizin elma suyu tarifini bire bir deneyecegim. Tesekkurler

    • Yakup

      Merhaba ben satmak için şarap yapmak istiyorum 130 litrelik herkesin sevdiği ve almak istediği bişe olsun istiyorum bana yardımcı olurmusunuz .Hangi meyveden yapsam olur herkes beğenir .130 litrelik özel fermante bidonlarda yapmayı düşünüyorum lütfen burada kullanacakğım oranlar ne olmalı .Bu işten para kazanmak istiyorum bana yardımcı okursanız sevinirim cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum şimdiden teşekkürker

      • Bizdedoğal.com

        Şarap gibi fermente edilerek elde edilen alkollü ürün üretimi 350 lt ye kadar kendi kullanımınız için yasaldır. Yarım litre bile satışınız yasal olarak ciddi yaptırımları ve cezaları olan bir suçtur.

      • Serkan

        Bak güzel kardeşim burada insanlar kâr amacı gütmeksizin hobi amaçlı gerek kendi denemelerini gerek başkalarının deneyimlerini paylaşıyorlar bu sayede kaliteyi artırmaya çalışıyoruz
        Ama sende tutmuşsun ticarete dair konuşmaya çalışıyorsun hiç yakışmadı
        Admin bu tarz paylaşımları direk engellesen hiç fena olmaz hani

  • Ertan

    Merhaba. Maya konusunda daha detaylı bilgiye ihtiyacım var. Yüzde 13 alkollü elma şarabı için örneğin sekiz litreye ne kadar maya koymam gerekir.

    • Bizdedoğal.com

      Mayanız taze ise 1 tatlı kaşığı dahi yeterlidir. Özellikle dışarıda mayayı canlandırırsanız çok daha faydalı olur. Mayanın miktarını, mayanın tazeliği belirler. Elinizde bulunan mayalar zaman geçtikçe canlanma oranlarından kayıp yaşarlar. Yani ne kadar meyve suyunu mayalayacağınızın hiç bir önemi yoktur. Önemli olan mayaların tazeliğidir.

  • Rcn

    Merhaba efendim tam tarif ettiğiniz gibi 4 litreye yarım kg şeker ilave ederek mayaladim şuan 5. Hafta ve fermantasyon 4 sn bir olarak devam ediyor sizce alkol oranı yüksek olması için fermantasyonu tamamiyle beklemelimiyim

    • Bizdedoğal.com

      Özel bir amacınız yoksa (tatlı şarap yapmak gibi) fermantasyonun bitmesini bekleyin. Bitirmek için de kükürt kullanmanız gerekir ki o ayrı bir konu.

      Bitmeyen bir fermantasyonla süreli sorun yaşarsınız. O nedenle fermantasyonun tamamen bitmesini bekleyin.

  • umut akcan

    merhaba, daha önce sizin tarifinizle çok güzel bir şarap yapmıştık. bu sefer tekrar denediğimizde 3 gün sonra küf oluşmaya başladı üzerinde ve 7. gün hava çıkışı başladı ve şarabın en üst kısmında küflenme oluştu. hava çıkışı hızlı bir şekilde devam ediyor ama küfler canımızı sıktı açıkçası. biri elma biri vişne olmak üzere iki adet 10 litremiz var. elma olan daha az, vişne olan daha fazla oldu. şimdi sorumuz şu, başına gelen hiç oldu mu, hava çıkışı bitince küfü üstünden sıyırıp damıtılıp içebilir miyiz?

    • Bizdedoğal.com

      Küf dediğiniz tam olarak nedir anlayamadım ama küflenmemesi lazım. 7 gün sonrada hava kabarcığı çıkması da ayrı bir gariplik. Muhtemelen bir temizlik probleminiz vardı. Durumun ciddiyetini bilmiyorum bu yaptığınız şarabı içmemenizi öneririm. İlla kurtarmak istiyorsanız kükürtleme ile şarap içindeki bakterileri öldürebilir ve içinde şeker kalmışsa bu elinizdeki ile tekrar, hijyenik bir şekilde şarap yapımına devam edebilirsiniz. Verdiğiniz bilgileri doğrultusunda başka da bir yorumda bulunamayacağım.

  • sinan

    Merhaba, başka yerlerde 4lt elma suyundan yapımını inceledim ve dr oetkerin mayasından 2 yemek kaşığı atıyorlardı. acaba attığınız maya miktarı şarap mayası için miydi ? Eğer öyleyse 4lt için dr oetkerin mayasından ne kadar atmamızı tavsiye edersiniz.

    iyi günler

    • Bizdedoğal.com

      Dört yemek kaşığı nedir ? Sanırım aşağıda bir yorumda daha belirtmiştim. Mayalar bir taneden milyonlarca olabiliyorlar. O nedenle bidona 2 çay kaşığı dahi atsanız günün sonunda, doğru şartları sağladıysanız onlardan milyonlarca olacak. Cevaba gelirsek; yarım bardak meyve suyuna bir tatlı kaşığı şeker ve bir çay kaşığı maya atıp onları dışarıda güzelce karıştırın ve 15 dakika üzerini peçete ile kapatıp bekleyin. Mayanın cam bardak kenarlarında kabarcık çıkarttığını gözlemlediğinizde bunu meyve suyuna ekleyin. Bu en iyi mayalama metodudur.

      • sinan

        Cevabınız için teşekkürler deneyeceğim 🙂

  • Hürkan uluçamlı

    ıntants kuru ekmek mayası yerine aktif kuru ekmek mayası kullandım fark olur mu ……… bide fermantasyon bitince ilk önce 5lik şişe de buz dolabına koysam tortu çokünce 1ltlık şişelere koysak olur mu

    • Bizdedoğal.com

      Denemedim ama maya taze ise muhtemelen olur.
      Dolapta da bekletip, sonrasında şişeleyebilirsiniz çok daha iyi olur. Ama dibini kullanmayın.

  • Cyfyvu

    %100de yüz doğal meyve suyu olmazsa nolur

    • Bizdedoğal.com

      Aslında zoraki bir şarap yapıyoruz. Şarap, meyvenin kendisiyle yapılır. Bir de içindeki meyve oranı yerlerde olan meyve sularıyla şarap yaparsak; olmaz demiyorum ama yaptıklarımıza şaraptan ziyade “meyve aromalı alkol” dememiz gerekir diye düşünüyorum.

      Bu meyve sularının içinde aldığımız diğer saçmalıkları da unutmamak gerek.

      http://www.tukdes.org/index.asp?sec=3&catid=1&newsid=116

  • Serkan

    Merhabalar, dün sistemi hazırladım 6 7 saatte gayet iyi bir hava çıkışı aldım fakat canımı sıkan bir durum oldu. Hazırladığım karışımda çalkalamadan dolayı çok fazla köpük vardı bugün baktığımda köpük azalmış ve meyve suyunun renginde yoğun bir hal almış sanki küflenmiş gibi bir hali var. Size fotoğrafını atsam bana ne olabileceği hakkında yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    • Bizdedoğal.com

      Atabilirsiniz. info@bizdedogal.com Kabarcıklar kuruyup, bidonun kenarlarına yapışarak sanki bir küf gibi de görünebiliyor. Fermantasyona bir sorun teşkil etmiyor. Fermantasyon bitiminde şarabınızı ayrı bir kapta dinlendirirseniz bir sorun olacağını düşünmüyorum.

  • Mehmet

    Merhaba tariflerinden yola çıkarak 4 lt lik elma şarabı yapmaya çalıştım
    8 gun boyunca aktif gaz çıkışı hava kitinde hareketlilik oldu bu gun 9.
    gun herhangi bir gaz çıkışı yok
    Sizce şişelemeye geçmeli miyim

    • Bizdedoğal.com

      Fermantasyon bittiyse beklemenize gerek yok. Şişeleyebilirsiniz.

  • Hürkan uluçamlı

    Meyve suyu sarabı 43. Gununde hala gaz cıkısı var sorun var mı bu işte ??

    • Bizdedoğal.com

      Şartlara göre 43 günde sürebilir, 63 günde. Burada yapılan şarabın litresi, şeker oranı, ortak sıcaklığı, mayaların kendisi gibi değişkenler var. Örneğin; 15 derecede 3 ay sürerken, 25 derece 1 ayda fermantasyon tamamlanabilir.
      Benim başıma da böyle bir şey geldi. Hatta altta yazmıştım. Benim ayrıca bir düşüncem daha var. Bunu araştıracak alet-edavatım yok ama; eğer tatlı şarap yapmak için benim verdiğim ikinci şeker oranını (fazla şekeri) seçtiyseniz; alkol oranı yükseldikçe bazı mayalar ölürken bazı mayalar hala yaşamaya çalıştığından az da olsa karbondioksit çıkışı oluyor. Güçlü olanlar hayatta kalır mottosuyla bu mayalar azda olsa yaşamaya devam ediyor ve bizim fermantasyon sürecimiz de uzuyor diye düşünüyorum. Ve/Veya bir süreden sonra çoğalamadıkları veya yavaş çoğaldıkları için de fermantasyon uzuyor olabilir.
      Kısacası başınıza gelen olağan bir durum 🙂 Sonuçta mayalarda birer canlı…

  • Hürkan uluçamlı

    7 dk bekledim hava kilidinde kıpırdanma yok sonra kucuk bi kıpırdama geldi devam ediyor mu yoksa artık bitti mi ?

    • Bizdedoğal.com

      Merhaba, fermantasyon bitti demek için hiç bir kıpırdanma olmaması ve hava kilidindeki seviyelerin eşitlenmesi lazım.
      Fermantasyon tamamen bitmeden şişelenebilir ama kapağının atması, kapağın basınçla aralanarak hava girişine neden olması gibi.
      İçim için sorun yok ama saklamak için fermantasyonun bitmesini beklemek gerekir.

      • Hürkan uluçamlı

        Bugun ufak su şiselerine koyup buzdolabinda bekletsem yılbaşında içebilirim yani . Bi sıkıntı çıkmaz demi ?

        • Bizdedoğal.com

          Hayır, çıkmaz. İçebilirsiniz.

  • Hürkan uluçamlı

    Favori sitem sizin gibi sorulara cevap veren baska site yok . Başarılarınızın devamını diliyorum . Çok saolun Bizdedogal.com ekibi

  • Snfckd

    Merhaba yaklaşık 24 saat önce aynı sizin anlattığınız şekilde %100elma suyundan şarap kurdum dr.oetker kuru maya kullandım hava kilidini taktım 24 saat oldu ama hala bir gaz çıkışı olmadı ve ayrıca köpürme gibi beyaz bir tabaka oluştu daha henüz bir gaz çıkışı olmadığından bir terslik mi var diye düşündüm bilgilendirebilirseniz sevinirim

    • Bizdedoğal.com

      Köpürme varsa mayalanma başlamıştır. Muhtemelen bir şekilde şişeniz hava kaçırıyor. Düzeltirseniz sorun kalmaz.

      • Snfckd

        Hava kaçağını hallettim fakat ekşi bir koku geliyor bunun anlamı nedir tadında olumsuz bir şey yaratır mı

        • Snfckd

          Hala bir hava çıkışı olmadı hava kilidinde sızıntı olması imkansız baya sağlamlaştırdım köpürme var ve köpürme seside geliyor damacana dan bir de şeyi eklemek istiyorum 19lt lik damacanaya 10 lt kurdum acaba kalan boşluktan dolayı mı başlamıyor hortum 1 metre kadar

          • Bizdedoğal.com

            Bir metrede olsa hava kaçağı yoksa hava çıkmak zorunda. Hortumu kısaltıp deneyin.

  • Snfckd

    Merhaba 10 gün geçti ve hala bir hava çıkışı gözlemleyemedim şuan üstünde beyaz köpüklü ince bir tabaka var fakat o tabaka bazı zamanlar gidiyor ve sonra tekrar oluşuyor anlayamadım açıkçası baktığımda alkol kokusu da geliyor henüz hava kabarcığının çıkmaması ve fermantasyon tabakası oluşmaması bir sorun olduğunu gösteriyor gibi ne yapmam gerekiyor bu durumda kurtarma şansım var mı

    • Bizdedoğal.com

      Sorun hala şarabınızın hava almasında. Beyazlıklar asetik asit bakterilerin belirtisi. Alkol kokusu gelir. Alkol oluşmuş ama şişe hava aldığı için oluşan alkol sirkeye dönmüş. Yapabilecek bir şey yok. Komple sirkeye dönsün, muhtelif yerlerde kullanabilirsiniz.
      Tekrar, temiz bir fermenterde şarap yapımına sıfırdan başlayın. Bu sefer hava kaçırmadığına emin olun.

  • Hasan

    Öncelikle merhaba ben tarifinizi yaptım 8 lt dimes elma suyu, 1150 Gr şeker ve 8 Gr wb-06 bira mayasi kullandım. Tarifi 24 Kasım’da kurdum hiç bir aksilik olmadı. Bir kaç saat sonra hava kilidi de kabarcıklar başladı. Daha sonra kabarcıklar epey hızlandı ve çoğaldı. Şu an ise yaklaşık 1aydir 1.5 dakikada bir zayıf bir hava çıkışı oluyor bu stabil bir şekilde devam ediyor bir değişiklik yok. Şarabın içine baktığımda asitli bir içecek gibi ince ince kabarcıklar çıkıyor. Sizce daha ne kadar beklemeliyim. Bu şekilde tüketebilir miyim. Şişeleme yapmam uygunmudur. Şimdiden ilginiz için çok teşekkürler.

    • Bizdedoğal.com

      Merhaba Hasan Bey,
      Öncelikle potansiyel %14 veya %15 alkole sahip olacak bir şarap yapıyorsunuz. Mayanızın alkol dayanımı web sitelerinde %10,5 olarak görünüyor.
      (Ekmek mayası sanki daha iyi bir tercih olurmuş.) Yani içeride bir savaş var. Mayalar bir taraftan artan alkolle ölüyor, bir taraftan bu dirence sahipler üremeye çalışıyor…. Muhtemelen bir süre daha uzayabilir. Benim önerim bitmesinden yanadır. Ama isterseniz tadına bakıp, memnunsanız bitirebilirsiniz. AMA şişelesenizde fermantasyon devam edeceğini unutmayın. Yani koyduğunuz şişenin kapağını patlatabilir. Dolapta plastik şişelerde saklamak bu riski azaltacaktır.

      • Toprak

        Merhabalar, öncelikle tarifiniz için çok teşekkür ederiz benim gibi amatörler için çok değerli bir kaynak niteliğinde , bide sorularımızı yanıtlamanız harika, eksik olmayın. Verdiğiniz ölçüleri yarı yarıya kullanarak şarab yapımımı 1 hafta önce başlattım. Fermantasyon sürecim ve gaz çıkışım sorunsuz ilerlerken dün gece yanlışlıkla damacanamı çalkalamışlar, kit ya da çıkış yerleri zarar görmemiş ancak hava çıkışında bir düzensizlik bir hızlanma gördüm. Acaba bu çalkalanma şarap tad ve kaliteme zarar verir mi, ve gaz çıkışımın tekrar normale döneceği bir süreçmidir? Şimdiden çok sağolun, hoşça ve sağlıcakla kalın.

        • Bizdedoğal.com

          Meyve suyundan yapılan bir şarap için çalkanalanma hiç bir sorun yaratmaz. Merak edilecek bir şey yok. Fermantasyonun bitmensini bekleyin.

  • Taha Kocabıyık

    Selamlar öncelikle tarifiniz için teşekkürler. Size birkaç sorum olacak. İlk deneme için 1lt. yapmayi düşünüyorum. Maya tadı gelir mi? 1 lt. Için ne kadar maya kullanmalıyım? Kaç gün sürer?(sonuçta az miktarda)
    Teşekkürler

    • Bizdedoğal.com

      Fermantasyon bitiminden sonra dip tortusunu alır ve dinlenmeye bırakırsanız maya tadı gelmez. Bir çay kaşığı maya yeterlidir. Bir litreye 80 gr. daha şeker atarak %12-%13 alkol orasına ulaşabilirsiniz. Direkt maya atarsanız %7 alkol oranında kalırsınız.

      • Eray

        Bir litreye 80 gr şeker konulacağını söylemişsiniz 4 lt ye 320 gr şeker mi koymak gerekiyo
        Ayrıca 5 lt lik bi damacanada 4 lt lik şarap üretmek istiyorum yukarda verdiğiniz 1.250 gr lık şeker eklesem 4 lt ye alkol oranı %13 olurmu kuru ekmek mayasıyla. Bunun yanında bal şarabıda üretmek istiyorum kuru ekmek mayasıyla bal şarabı olurmu

  • şeyhmus karli

    evde yapılan meyve şaraplarından alt tortunun şaraba bulanıklı ve maya tadı vememesi için fermatasyon bittikten sonra bir serum hortumuyla başka pet şişeye alınıp bir gün dinlendiriktensonra şişelemeye geçilirse maya tadıveya bulanıklık olmamaktadır

  • özkan

    ekmek kuru mayasının alkol dayanıklık derecesi kesin ne kadardır bir bilginiz var mı?

    • Bizdedoğal.com

      Saccharomyces cerevisiae (ekmek mayasının) alkol toleransı %12 ile %14 arasındadır.

  • Berk

    Merhaba, 6 gün önce 5 litrelik bidona 4 litre elma suyu, 600 gram kadar şeker ve 1 çay kaşığı ekmek mayasıyla hazırladım. İlk gün çok hava çıkışı görmesem de ertesi gün hava kilidinde birkaç kere hava çıkışı gördüm.

    3. güne kadar aralıklarla kontrol ettiğimde hava çıkışı vardı ancak son 2 gündür hava çıkışı görmüyorum. Bidonun etrafına baktığımda hafif köpüklenme hareketleri var mayalar az da olsa çalışıyor bidonun içinde hareket görülüyor ancak hava çıkışı yok.

    Bunun sebebi ne olabilir? Karanlık bir ortamda ancak sıcaklık biraz düşük, gündüz 18 derece dolaylarına ulaşsa da gece 13 derece falan sıcaklıklar. Bu şekilde mayalar ölüp gider mi, yoksa uzun sürse de fermantasyon devam eder mi? Bidondan hava kaçağı olmadığına %99 eminim.

    Şimdiden teşekkürler…

    • Bizdedoğal.com

      İki nedeni olabilir.
      Birincisi bidonu fazla doldurmuş ve hiç hava bırakmamış olabilirsiniz. Bidonu biraz azaltın.
      İkincisi ise ısı. Sıcaklık çok düşmedikçe mayalar ölmez ama fermantasyonda ciddi yavaşlamalar görülebilir. Daha sıcak bir ortama alın.

      • Berk

        daha sıcak bir noktaya aldığımda ilk 10 saatte beyaz bir köpük oluştu sonrasında kayboldu, hala mayaların az da olsa aktif olduğunu görüyorum ancak hava çıkışı yok. acaba fark etmediğim bir sebeple hava mı aldı yoksa mayalar soğuktan zarar gördü ve azaldıkları için çalışmaları yetmiyor mu?

        • Bizdedoğal.com

          Hava kaçağı olma olasılığı yüksek. Önce bu konuyu yoğunlaşın.

  • Özkan

    Piyasada yarım kilosu 15 TL olan bira mayaları var ben ithal ürün kullanıyordum elma suyundan bira yapımı için ama malum ithal bira mayaları çok saçma fiyatlara satılmaya başlandı ve 15 TL ye yarım kilo bira mayası da çok iyi bir fiyat bu bira mayaları ile bira mayalama olur mu olursa ne kadar ölçek bira mayası kullanmalıyız bir bilginiz varsa yardımcı olursanız çok sevinirim. Satan firmalarla görüştüm evet bira mayalaya bilirsiniz dediler ama ne kadar konması gerekiyor bilmiyorlar ve bu mayalar ne kadar bira yapımında kullanılabilir emin olmadığımdan size sormak istedim.

    • Bizdedoğal.com

      Maya bir canlı olduğu ve ortam şartları uygunsa kendi kendine çok çabuk çoğalabildiği için bir çay kaşığı ile istediğiniz miktarda bira mayalayabilirsiniz. Hatta dip tortusunu doğru şekilde alınır ve mayaları canlandırabilirseniz, dip tortusuyla bile tekrar bira mayalayabilirsiniz. Bu tarz pahalı mayalarda bu tarz geri döndürme yöntemleri kullanılabilir.
      Sonuç olarak ortamı doğru ise ve kayıp verilmeyecekse bir çay kaşığı fazlasıyla işinizi görür.

  • Gokhan

    Merhaba sayenizde ilk sarabimi dediginiz gibi fermente ettim ve hava cikisi artik yok.bu aksam siselemeye gececegim mantar falan alip elimdeki siselere siselemek istedim fakat mantarlari buyuk almisim:( kesip siseye gore inceltsem sorun olurmu?yillandirmak istesem nasil bir yol izlemeliyim?Cevap icin simdiden tesekkur ederim

    • Bizdedoğal.com

      Mantarlar şişelere göre geniş olur. İki tip mantar bulabilirsiniz; biri elle takmak, birine makina ile takmak için. Hatta daha uzun olan mantarları ayaklı makinalarla takabilirsiniz. Sonuç olarak mantarlar kesilmez, ufaltılmaz.
      Meyve suyundan yapılan şarap yıllandırılmaz. Hatta her üzümün şarabı da yıllandırılmaz.

  • Serkan

    Merhaba kolay gelsin ben evde daha önce bira ve rakı viski tarzı birçok alkol yaptım ama ilk kez şarap yapıyorum müstakil bir evim var kömürlükte yapıyorum bu tür uğraşları ve hiç ışık almıyor
    Geçtiğimiz Mart 20 de 28litrelik fermantasyon kovama 25 litrelik vişne suyu kurdum maya internetten almıştım standart kalite şarap mayası yazıyordu ve minik cam şişedeydi ilk ölçümüm 1092 ama malumunuz ortam sıcaklıkları hala düşük mayşenin bulunduğu ortam yaklaşık 15 gün boyunca ortalama 17 dereceydi geçen hafta bu şarap konusunda yaptığım araştırma sonucu en iyi sıcaklığın 25 derece olması gerektiğini buldum bunun üzerine kovaya akvaryum ısıtıcını 25 dereceye ayarlayarak koydum kovayı açtığımda azıcık beyaz parçacıklar gördüm steril bir kaşıkla attım bu şarabıma zarar vermiş midir? Şu anda fermantasyon devam ediyor 1050 olarak ölçüm aldım potasyum metabisülfit konusunu da öğrendim sipariş ettim fermantasyon bu şekilde devam ederken eklesem aktarma öncesi sorun olur mu? PMSyi eklemek isteme sebebim gözlemleyip kaşıkla attığım ama hala ürer mi diye korktuğum yabancı bakterilerden kurtulmak bana cevaplarınızla yardımcı olursanız çok memnun olurum iyi çalışmalar

    • Bizdedoğal.com

      25 derece, 17 derece; bunları meyve suyundan şarap yapanların çok kafasına takmasına gerek yok. Kırmızı şarap için 25 derece iken (o da üzümden üzüme değişen sıcaklıklar var), beyaz şarapta fermantasyon için 10 derece önerilir. Açıkçası gereksiz bir müdahale olmuş.
      Beyaz lekeler şaraba zarar vermiş midir ? Tam olarak bunu, buradan kestirmek zor. Bu asetik asit bakterisi de olabilir, başka bir şeyde. Evet sonuçta olmaması lazım gelirdi. En başından beri temizlik ve oksijen girişi ile sorununuz olmadığına eminseniz şarabınıza güvenin derim.

      PMS ekleyerek ek temizlik yapmak istiyorsunuz ama fermantasyon sırasında eklediğinizde kükürt, mayaları şoka sokabilir. İçerisinde de yeterince şeker yoksa bu sefer fermantasyon tamamen durabilir. Yani PMS kullanımı en başında yapılmalıydı. Hatta sitemizde bununla ilgili bir sayfa da var. Eğer durum çok kötü gidiyor diye düşünüyorsanız 20 litreye 1,5 gr PMS (hassas terazi ile, göz kararı kesinlikle olmaz) deneyebilirsiniz. Bu teoride bakterilerin ölmesini ama mayaların yaşamasını sağlayacak bir oran. Dediğim gibi bu bir risk. Her şey yolunda gitse bile fermantasyon iki gün süre ile ciddi yavaşlayacaktır. Mayaların toplarlanması için ise fermantasyon yolun başında; alkol oranı düşük ve şeker oranının yüksek olması gerekir.

  • Serkan

    Hijyen kurallarına uygun davrandım mayalama öncesi ilk ölçümümde 1092 çıkmıştı geçen gün ısıtıcıyı koyarken temizlik yapınca şüphelenip tekrar ölçüm yapınca 1050 çıktığında tadına da baktım hala çok tatlıydı ve yanında buruk bir tat vardı puan fermantasyon gayet güzel gidiyor her iki üç saniyede çıkan kabarcıklar var hava kilidinde bu arada PMS elime ulaştı ben o buruk tadın şaraba ait olmayan asetik asit olduğunu düşünüyorum bu yüzden 1,5 gram PMS ekleyeceğim ama bunu nasıl yapacağım bilmiyorum yani suyla karıştırıp kovaya mı dökeceğim ya da toz formunda mı dökeceğim kovaya dökünce karıştıracak mıyım ya da sifonlama yapıp şarabı havalandırıp başa mı saracağım kusura bakmayın kafamda deli sorular 🙂 açıklama yaparsanız tekrardan çok sevinirim

    • Bizdedoğal.com

      1.5 gram 20 litre için. Ona göre hesap ederek toz şeklinde ekleyebilirsiniz. Çok hafif de karıştırmanız süreci hızlandırır. Sonrasında hava kilidiyle 3 gün bekleyin. Kabarcık çıkmazsa bir su bardağının yarısına şarabınızdan koyup, oda sıcaklığında tekrar mayalayıp, kabarcıkları gördüğünüzde (ortalama 20 dakika sonra) bidona ekleyin. Tekrar gözlemleyin.

  • Serkan

    Peki sifonlama yapsak daha rahat karıştırmak için daha güvenilir bir temizleme olmaz mı kabarcıklar çıkmazsa şayet tekrar mayalama yapılabilir çok soru soruyorum kusura bakmayın

    • Bizdedoğal.com

      Sifonlama esnasında şarabınız bol miktarda oksijene maruz kalacağından ileride daha büyük sorunlar ile karşılaşma ihtimaliniz olacaktır.

  • Cihan

    Merhaba beş litrelik şişeye 4. Litre elma suyundan yaptım dört gün kabarcık çıktı ve 12 gün şuan kaç gün kavarcık çıkması lazım

    • Bizdedoğal.com

      Kabarcık çıkma süresi sıcaklık, maya türü, şeker oranına bağlı olarak değişir. Ortalama 4 hafta diyoruz. 4 gün sonra kabarcık çıkması durduysa sistemde hava kaçırıyor demektir. 4 gün çok kısa bir süre.

    • Kerem

      Merhaba, öncelikle sabırla tüm sorulara yanıt verdiğiniz için teşekkürler, emeğinize sağlık.

      Benim sorum durultma ile ilgili. Şarabın daha berrak olması için sizin izlediğiniz bir yol var mı? Bu konuda çeşitli videolar ve kimyasallar var. Siz durultma yapıyor musunuz, yapıyorsanız nasıl yapıyorsunuz?

      Bir diğer sorum; şarabın alkol oranını ölçmek için vinometre aldım. Klasik fakat etkin bir yöntem. Bir diğer cihaz olan Hidrometre ise şarapta işe yaramıyor sanırım değil mi? Etil alkol kullanarak yaptığım içkilerde tutarsız veriler alıyorum. Nerede hata yaptığımı bilemiyorum. Hidrometrenin kullanımı hakkında bilginiz mevcut mu? Teşekkürler

      • Bizdedoğal.com

        Berrak olması için elbette izlediğim bir yol var. Dinlendirerek çökmesini beklemek ve sonrasında üstündeki şarabı tekrar temiz bir yere alıp bunu üç defa tekrar etmek. Şu ana kadar hiç bir kimyasal kullanmadım.
        Hidrometre alkolü ölçmez. Hidrometre yoğunluk ölçer ki bu da şarap yapımında en başta potansiyel alkolü anlamak için içindeki şeker yoğunluğunu ölçmemize yarar. Akol oranını ölçmek için alkolmetre kullanmanız lazım.

        • Melisa

          Merhaba, her soruya cevap vermeniz inanilmaz. Cok tesekkur ederiz. Sorum su; fermentasyon bitti fakat alkol orani cok dusuk. Hidrometre ile 1020 %3’e denk geliyor. Alkolmetre aldim henuz elime ulasmadi. Alkol orani dusuk olunca bu durumu iyilestirecek bir sey yapmak mumkun mu? 2. sorum da, siseleme yaptigim bir diger sarap siseye koyunca gaz cikardi. Bu normal midir ? Tesekkurler

  • Melisa

    Merhaba, öncelikle herkese tek tek cevap yazdığınız için sizi tebrik ederim. Ben de şunu sormak istiyorum. Cam damacanaya şarabı kurduktan sonra şişenin ağzını açıp hidrometre ile ölçüm yaparsam sorun olur mu ? Tam kaç gün sonra fermentasyon sonlanır genelde ? Son olarak şişeledikten sonra cam şişelere mantar yerine normal kapak ile saklayamaz mıyım ? Çok teşekkür ediyorum. Kolaylıklar dilerim.

    • Bizdedoğal.com

      Hidrometre dezenfekte edilirse sorun olma.
      Bunun geneli yok. Sıcaklık, şeker, mayaya göre değişir. Hava kabarcıkları bitmesini beklemelisiniz. Bu iki ayda sürebilir, üç ayda.
      Saklayabilirsiniz. Hava almadığı sürece sorun olmaz.

  • Melisa

    Merhaba,
    Acaba birkac tarif yazabilir misiniz ? Kac lt meyve suyuna 1 kg seker eklenecegini yazinizda goremedim. Meyve suyu, seker ve maya oranlarini yazabilir misiniz rica etsem ? Tesekkurler

    • Bizdedoğal.com

      Şeker, meyve suyu oranlarını yazılmıştır. Ayrıntılı bilgi için doğal şarap yapımı yazısındaki hidrometre başlığı altında bulabilirsiniz.
      Mayanın bir oranı yok. Eski maya ise bir tatlı kaşığı, taze maya ise bir çay kaşığı yeterlidir. Yazıda dışarıda mayalama konusunda da bilgi mevcuttur.

      • Melisa

        Cok tesekkur ederim. Peki fermentasyon surecinde damacananin agzini acmamin sakincasi var mi?

        • Bizdedoğal.com

          Açıp, kapatmaktan bahsediyorsanız; yok. Açık bırakmaktan bahsettiğinizi düşünmüyorum. Nitekim hava kilidi altında tutmanız gerekli.

  • memoli

    Selamlar.elma ve ıolmak üzere 4 litrelik meyveden olusturdum.Şarap ve şampanya mayası kullandım.Hava almadığına eminim.30 saat geçmesine rağmen hala fermantasyon baslamadı.Oda sıcaklığı 21 derece civarında.Şu andada battaniyeye sardım belki ısı artarda hareketlenme bşlar diye.Bir öneriniz olurmu acaba.

    • Bizdedoğal.com

      Dışarıda mayaları aktive edip, sonra bidona ekleyin. Bidon aşırı doluysa biraz boşaltarak bidon içinde boşluk açın.

      • memoli

        Teşekkür ederim.Dolu değildi şöyleki 5 lk plastiklere 4 er litre üzerinden yaptım.Bu sabah baktıgımda üçünün 14-15 saniye aralıklarla çalıstıgını gördüm.Diğerinde çalısma yoktu.İyice baktığımda içerden dışa değil,su şişesinden plastiğe su damladıgını gördüm.Bunun bozuldugunu düşündüm ve hortumu kestim su saçtı şişe sağa sola,plastiği kokladıgımda sirke şarap karışımı bir koku aldım.O çöp oldu..Diğer üçü dediğim gibi birisi 7-8 saniye aralığında,ikisi ise 13-14 saniye aralığında işliyor.Yüzeyde kahverengiye yakın bol miktarda köpük oluştu.Sizce nedir bunların bu durumu.Gidişat iyimi bayagğı köpük var kahve rengine yakın.Yarın kısmetse sizin dediklerinizi uygulayıp yeni yapacağım..Hoşça kalın,iyi akşamlar.

  • kenan

    Merhaba, Dr. oetkerin aktif kuru mayasından olur mu? Olursa 4lt meyve suyu için kaç gram/kaşık koymam gerekli.

    • Bizdedoğal.com

      Olur, bir çay kaşığı dahi yeterlidir. Dışarıda mayalayıp, bidon içine eklerseniz daha sağlıklı olur.

  • OKTAY AYDIN

    HARİKASINIZ… BENDE 8 LT NAR SUYUNDAN YAPTIM …. ŞARAP MAYASINDAN 4 GR ATTIM 12 SAAT SONRA FERMANTASYON BAŞLADI 5 GÜN SÜRDÜ DURDU DAHA BEKLEYEYİM Mİ AÇAYIM MI …DEVAM EDER Mİ NE YAPAYIM …

    • Bizdedoğal.com

      Bahsettiğiniz marka şarap mayasının özellikleride “hızlı” diye belirtilmiş. Bu aslında şarap yapımında istenmeyen bir şeydir.
      5 günde bittiyse hakikatten çok hızlıymış 🙂 Hava çıkışı yoksa açıp, takıp karar verebilirsiniz.

  • Caglar

    Hocam selamlar. Tum sorulari cevapladiginiz ve emeginiz icin tesekkurler. Tum yorum soru ve cevaplari okudum Asagidaki sorularimda cevaplarini bulamadigim sorular var. Ben de nar suyundan meyve sarabi yapiyorum hidrometre vs hesapladim 1090 da 2.5 lt karisimi Fermantasyona biraktim 2 hf surdu. 1000 e geldi.(hala gaz cikisi devam ediyordu dinlendirme maksatli hava kilidi takili baska bir fermantere alacagim icin cok onemsemedim. Ve bu sayede patlama riski de olmayacakti) Bu asamada yani durultma-dinlendirme icin 2. Kaba almadan once yurtdisi kaynakli bilgilerden arastirdigima gore gazsizlastirma yapiyorlar ve bunu matkapla yapiyorlar. Ben 3 4 defa iyice calkalayarak ve kapagini acarak hava cikisinin bitmesini gozlemleyerek 10-15 defa tekrarladim ve kaba aldim.1. Sorum bu yaptigim dogru birseymi sizce yoksa fazla oksijene mi maruz biraktim 2.sorum gazsizlastirdiktan sonra yani ilk aktarimda pms atmalimiyim yoksa 2. Aktarimi yapmayi dusunmuyorum siseleme de bir aktarim sayilir. siselemeden once mi atmaliyim pmsyi. Veya her aktarimda sizin hesaba gore toplam 230 ppm i gecmemelimiyim. Yani ilk aktarimda 110 ppm 2. Aktarimda 120 ppm gibi.Toplam 230 ppm gibi. 3. Sorum pms hic atmasam nolur. Aktarmalarda fazla oksijene maruz kaldigi icin oksitlenir mi. 4. Sorum fermantasyonu hakkaten durdurmak istiyorum diyelim cunku siselerin patlamasindan korkuyorum bunu sadece pms ile cozebilecegimi de gordum illa potasyum sorbatla kullan diyeni de. Ben de sadece pms var sadece pms yeterliyse oran ne olmali. 5. Sorum pms kullanmadik ve fermantasyonu sonlandirdigimizdan emin degiliz dolabta saklarsak sise patlama riski oomayacagini dusunuyorum dogrumu cunku mayalar 15 derece alti calismayacaktir dolap 4 derece….. Bu arada suan dinlendirmedeyim ilk aktarimi yaptim olu mayalardan kurtardim gazsilastirma islemi yaptim hic pms atmadim 3.gundeyim hava kilidi takili stabil 2-3 saatte bir hava cikisi oluyor . Yorum ve sorular biraz uzun oldu ama fermantasyonu bitmeyen bir de elma sarabim var devam ediyor bari onda yanlis bir sey yapmayayim. fermantasyon yavasladiktan veya bittikten sonra siralamalari bir turlu oturtamadim herkes bir sey yazmis sizin yorumlarinizi merak ediyorum. Teşekkürler

    • Bizdedoğal.com

      Merhaba, gazlaştırma derken tam anlamadım. Azot kullanımı desem siz matkap diyorsunuz. Matkapla yapılansa yapılsa ilk başta mayalara gerekli oksijeni sağlamak için kullanılmıştır diyeceğim ama ötesi konusunda bir fikrim yok. Videoyu paylaşırsanız tam olarak anlamaya ve yorumlayama çalışırım. Bunu 1000 FG den sonra yapmışsanız içeride şeker kalmadığı için mayaları güçlendirmeye gerekte kalmadığından yaptığınız tek şey şaraba gereksiz oksijen vermişsiniz. Olumsuz tarafı başta PMS kullanmadığınızdan asetik asit bakterilerine gün doğmuştur.
      2. PMS kullanacaksanız bunu parça parça vermeniz gerekir. Ayrıca 230 ppm çok. Toplamda olması gereken 100-150 ppm arası. Hiç bir anda tüm PMS yi şaraba vermedim. Sonuçları ne olur bilmiyorum ama ben sadece 45 ppm verir ve şişelerdim. Nitekin periyodik olarak verilen kükürt zamanla oksijenle bağlanır, havaya karışır ve azalır. Yani 150 ppm verilen kükürt sonrasında şişelenen şarapta 150 ppm kükürt çıkmayacaktır. O nedenle az öncede bahsettiğim gibi son evre olan şişleme öncesi 45 ppm verin ve şişeleyin. Yani illa da vereceğim diyorsanız. Sizin durumunuz da oksijendirmeden dolayı olay farklı. Tam olarak doğru yorumlayamacağından eklemek ve eklememeyi size bırakıyorum. Ama üçüncü maddeye de dikkatinizi çekmek isterim.
      3. PMS gerekli mi demişsiniz; Az miktarda yapılan, özellikle meyve suyu ile yapılan şaraplarda PMS’nin gerek olduğunu düşünmüyorum. PMS, şarabın uzun süre bekletilemesinde kullanılan bir bileşen. Normal şaraplarda da 18 ay PMS siz saklanabilirlik öngören bir araştırma okumuştum ki bu link “şarap yapımında kükürtleme sayfasının yorumlarında var. Ayrıca aslında ben ve benim gibi bir çok amatör bir PH veya kükürt testi bile yapmaya gerek görmeden çala kaşıt kükürt ekliyoruz. Doğru ve belirlenen ölçülerde kükürt eklemek bile bizi gibi test kitlerinden bir haber amatörler için bile riskli.
      4. Siz 1000 FG yi görmüşseniz zaten fermantasyonunuz neredeyse sonlanmış demektir. Aslında Potasyum sorbat konusunu bende buradaki bir yorum sayesinde öğrenmiştim. Evet aslında fermanstasyonu bitirmenizi sağlayan şey sorbat. Sorbat mayaların üremesini durduruyor ve çok az miktarla bile mayalanmayı sonlandırıyor. Sülfit ise mayaları öldürüyor ki ona da çok yüksek değerde sülfit lazım. 400 ppm e dayanan mayalar olabiliyormuş ! Kısacası sorbat olmadan mayalandırma sonlandırılmaz. Biz o nedenle ne yapıyoruz; hava kabarcıkları tamamen bitmeden fermentere dokunmuyoruz !
      5. Evet dolap ciddi bir durdurucu. Zaten 1000 FG yi görmüşseniz PMS veya PS eklemeden dolapta saklayabilirsiniz.

      Kısacası; temiz çalışın, acele etmeyin ve fermantasyonun tamamen bitmesini bekleyin. Durultma yapacaksanız, şarap beklediği süre içinde şişeyi gırtlak doldurmasına özen gösterin. Oksijeni ne olursa olsun bu ile bulaştımayın ! Şişeleriniz temiz, mümkünse kükürtlü su ile yıkanmış ve sonrasında tekrar suya bulaştırılmamış olsun. Mesela kükürt vermeyin, şişeleri kükürtlü su ile yıkayın.

      Kolay gelsin.

  • Caglar

    Cevaplar icin tesekkurler. Sanirim en guzeli hava kabarcigi hic cikmayana kadar beklemek ve dediginiz gibi hassas olcum yapamayacaklar icin hic kimyasal isine girmemek ve dolapta saklamak. Gazlastirma degil de gazsizlastirma demistim https://youtu.be/w9G9zpYfMxA linkinde gorebilirsiniz veya youtuba degassing wine yazip da arastirilabilir. Icindeki co2 den kurtulmaya yarayan bir sey ama burada da cok fazla oksijene maruz kaliyor gibi geldi. Ben bu islem icin damacanayi 3-4 defa iyice calkalayip damacananin kapagini actim ve gazin serbest kalmasını sagladim ve bunu 15 defa yaptim. Teknik olarak oksijenle cok bir temas olmuyor aslinda . ( bu islemi de baska bir kaynaktan gormustum)

    • Bizdedoğal.com

      Tekrar merhaba,
      Şarabı CO2 den ayırmak konusunda sizinde sayenizde bir çok yazı okudum. Ustaların ve bir çok sitedeki görüşleri okuduğumda; doğal şarap yapanların bu sorunu (sorun seviyesine kadar ulaşmışsa) şarabı şişelemeden önce dinlendirerek CO2den kurtulunabileceği yönünde. Nitekim bende şarabı en az 6 ay dinlendirdikten sonra şişelerim. Yani dinlendirmek aslında en iyi metot ama çok zaman istiyor.
      Olay meyve suyu veya şarap kiti ile yapılan şaraplara gelince; (özellikle okuduklarımdan sonra) bizim burada çoğu kişinin yaptığı gibi fermantasyon sonrası hemen şişelenecek ise videoda olduğu gibi bir CO2 ayrıştırmasının (daha önce hiç yapmasam da) şaraptan karbonat tadı alınıyorsa yapılabileceği kanaatindeyim. Çoğu yazı bu işlemin doğru yapılması şartıyla çabuk şişelenecek şaraplarda iyi bir seçim olacağı yönünde. Bunun için özel çubuklar dahi satılıyormuş.
      Denemek lazım diye düşünüyorum.

  • Çağlar

    Dönüşünüz için teşekkürler fermantasyon sonrası işlemler ve sıralama şuan daha net ben de. Kolaylıklar dilerim.

  • Emre

    Merhabalar 10 litreye elma suyuna 1.5 kg şeker ve 2 çay kaşığı şarap mayası(saccharomyces cerevisiae) koydum.Yaklaşık 15 gün oldu hava çıkışı devam ediyor.Tadına baktım fakat buruk ve alkol oranı yüksek tat aldım hafifte asitliydi bu böyle kalıcak mı yoksa fermente bittiğinde veya bitişine doğru tadı düzelir mi ? cevap verirseniz minnettar kalırım çünkü 10 litre çöp olucak mı diye merak ediyorum.Tadı bu şekilde olursa büyük ihtimal içilmez çünkü

    • Bizdedoğal.com

      Buruk, alkollü ve asitli… Üçünün bir arada tatmanız garip. Fermantasyon bitmediyse, bitmesini beklemelisiniz. Normalde 15 gün kısa bir süre olduğundan tatlı bir elma suyu tadı almanız gerekiyordu. Hava kabarcığı çıkmaya devam ediyor demişsiniz. O zaman hava girişi olmadı. Bu asitlik nereden geldi ? Acaba meyve suyu seçerken ekşi elma suyumu kullandınız ?

      • emre

        %100 dimes elma suyu kullandım.şuan 20.gündeyim 2-3 dakika aralıklarla kabarcık çıkıyor 10.gün tattığımda alkollü ve tatlı bir şaraptı şuan şekeri azaldı alkol oranı iyice yükseldi olması gerektiği gibi fakat buruk ve alkolü yüksek tat içim zevkini azaltıyor.Fermente bittiğinde nasıl olucak diye merak ediyorum.

  • Melisa

    Merhaba, Hidrometre aldim. Cilekden sarap kurdum. 4 hafta sonunda baloncuk cikmasi durdu. Actim ve tadi harika, alkolu var. ancak hidrometreye gore alkol 1000’de duruyor ve bu da kirmizi cizgi ile gosterilmis. Yaninda %0 alkol olarak isaretlenmis. Kafam karisti. Tad olarak alkol var ama hidrometreye gore %0 alkol. Sorun nedir sizce ? Tesekkurler

    • Bizdedoğal.com

      Hidrometre, alkolmetre değildir. Sıvı içindeki yoğunluğu ölçer. Yani potansiyel alkol oranını gösterir. Kısacası 1000 alkol fermantasyonunun bittiğini gösterir.

      • Melisa

        Cok tesekkurler. Anladim simdi.

  • Melisa

    Merhaba,
    Gercek meyve ile yaptigim sarap kurulumuna Potassium Metabisulfit ‘i bastan mi yoksa fermentasyon bitince mi eklemem gerekir ? Tesekkurler

    • Bizdedoğal.com

      PMS her şeyin başında kullanılır ve 24 sonra mayşe mayalanır, sonrasında fermantasyon bitene kadar kullanılmaz. Kısacası fermantasyon bitene kadar kullanmayın. Hatta miktar az ve çabuk tüketirim derseniz hiç kullanmayın.

  • memoli

    Hocam saygılar.daha önce dende sorularım olmuş ve cevaplamıştınz.Çok teşekkür ederim.Ama farkında olmamımışım sanırım,dısardaki şişedeki su damacanaya geri döküldü,yani 400 gram su damacanaya kaçtı.tekrardan düzenledim 9 gündür falan fermantasyon devam ediyor.Su kaçtıği için meyvesuyu şarabım bozulmusmudur.

    • Bizdedoğal.com

      Biraz sulu olur. Alkol ihtiva ettiğinden bozulacağını sanmıyorum. Nitekim benimde başıma gelen bir olaydı. Tadının biraz yumuşak olmasından başka bir sorunla karşılaşmadım.

      • memoli

        teşekkürler hocam.fermantasyon tam gaz devam.Oda sıcaklığı 23 derece.Az önce baktım odada bayağı bir alkol hakim.Kükürt olayından söz edilmiş yukarıda.Atılmasa olmazmı,ayrıca bilirsiniz iki türlü kükürt var,suda eriyen,erimeyen.

        • Bizdedoğal.com

          Aman direkt kükürt filan eklemeyesiniz. Potasyum metabisülfit kullanılır. O da belirli dozlarda. Ayrıca eklemeseniz de olur.

  • Anıl

    Merhaba. Meyve suyundan şarap yapmayı düşünüyorum, ancak şişeleme evresiyle ilgili sorum olacaktı. Cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

    1. Buzdolabında yeteri kadar yer olmadığı için şarabın bir kısmını dışarıda (ortalama 2 ay kadar) bekletirsem eğer, bozulma veyahutta sirkeye dönüşme gibi bir durumla karşılaşır mıyım?
    2. Şarabı şişeledikten sonra, şişeleri dikey biçimde mi muhafaza etmemiz gerekiyor?

    • Bizdedoğal.com

      İki soruya ortak cevap vereyim. Şişeler hava almadığı sürece dikey veya yatay olarak, serin ve güneş görmeyen bir yerde 12 ay hatta 18 bile saklanabilir.

  • Anıl

    Eklemeyi unutmuşum. Birkaç yerde, hava kilidinin içine (işi şansa bırakmamak için) kaynatılmış su yerine sanitasyon sıvısı, etil alkol veyahutta votka konulması öneriliyordu. Bu dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntı mı yoksa fazla pimpirikli olmaktan mı kaynaklanıyor?

    • Bizdedoğal.com

      Suyun, şarap içerisine kaçma riskine karşı PMS solüsyonu koymak önerilir. Çok çok önemli değil. Sizin de dediğiniz gibi pimpirikli olmakla alakadar.

  • Anıl

    Bahsettiğim ortamda sıcaklık (yaz ayına gireceğimiz için) 27 – 28 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu ortam sıcaklığı sorun teşkil eder mi? Kusura bakmayın, bazı soruları ve ayrıntıları yazmayı unuttuğum için tek tek yazmak zorunda kalıyorum. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

    • Bizdedoğal.com

      Fark etmez. PMS siz 12 ay rahatlıkla bekletetirsiniz.

  • Anıl

    Tekrar merhaba. Mayalama süreciyle ilgili bir şey sormak istiyorum. Mayayı uyandırmak için kaynamış ve oda sıcaklığına getirilmiş olan su kullanılabilir mi? Ve ayrıyeten sizin bahsettiğiniz mayayı aktif etme yöntemini, koyacağımız mayanın gramajına göre mi hesap etmemiz gerekiyor? Yani üç çay kaşığı maya koyacaksak eğer, meyve suyu ve şekeri oranını üçle mi çarpmamız gerekiyor.

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Bizdedoğal.com

      Evet, kaynatılmış ve oda sıcaklığında su kullanabilirsiniz.
      Bahsettiğim yöntemle litresi farketmeksizin tek ölçü ile meyve suyunuzu mayalayabilirsiniz.

  • Anıl

    Yanlış ifade ettim sanırım. Demek istediğim, vermiş olduğunuz tarifin (bir tatlı kaşığı şeker ve yarım bardak meyve suyuna 1 çay kaşığı maya) oranına göre mi ayarlamamız gerekiyor? Örneğin bu orana 2 çay kaşığı maya eklersek eğer, şeker ve meyve suyunu da aynı oranda ikiyle mi çarpmamız gerekiyor?

    • Bizdedoğal.com

      Hayır, mayalar dakikalar içinde binlerce olacağından sadece ortamı hazırlayın. İster bir ister iki atın fark etmez.

  • Murat

    Oncelikle sabrinizdan ötürü sizi Kutlarım 🙂
    Benim sormak istediğim fermantasyon tamamlaninca dipte kalan ölü mayalar için süzme gibi pratik bir yol biliyor musunuz?
    Bir de hata edip seftali-elma ile kurdum seftali de tanecikli yapısı var bunu düzeltmek için önerebileceginiz bir yöntem var mı?
    Teşekkürler.

    • Bizdedoğal.com

      Durultma yöntemi ile dibe çöken mayalara dokunmadan başka bir bidona aktaracaksınız. Bunu 1-2 haftada bir yaparsanız şarabınız berraklaşır.
      Şeftali taneleri içinde aynı metodu önereceğim. Nitekim süzmeniz şarabı havalandıracağından sonuçları üzücü olma ihtimali de var.
      Meyve suyu içindeki şeker azaldıkça yoğunluk da azalacak, tanecikler de dibe çökecektir diye düşünüyorum.

  • Anıl

    Tekrardan merhabalar. Dün hava kilidiyle bir şey sormuştum. Ancak sistem hatasından dolayı silinmiş sanırım. Dün, fermantasyon sırasında taştığı için hava kilidini 4 – 5 defa temizlemek zorunda kaldım. Ama bu süre zarfında yaklaşık olarak bir saat kadar ağzı açık kaldı. Bu durum sıkıntı yaratır mı acaba?
    Ve son olarak, fermantasyon sırasında ortam neminin hangi aralıklarda olması gerekiyor?

    Cevaplarınız ve burada verdiğiniz bilgiler için gerçekten çok teşekkür ederim, tekrardan.

    • Bizdedoğal.com

      Bir saat çok kısa bir süre değil ama oluşacak değişimlerin fark edilecek kadar çok olmayacağını düşünüyorum.
      Hava kilidini elle yaptıysanız (videodaki gibi) daha kalın bir boru kullanın veya borunun ucunu su dolu bir şişenin içine sabitleyin. Olmadı şişe içerisinden bir miktar daha boşluk kalacak şekilde şarabı azaltın.
      Ortam neminin bir etkisi yok ama sıcaklığın etkisi vardır. 25 derecelerde tutmaya çalışın.

  • memoli

    Selamlar.Hocam daha öncede sorularım olmustu ve hepsinide yanıtlıyorsunuz maşallah.20 günü geçti hala ilk günkü gibi 3 saniyede bir atıyor.Oysa bazı sitelere 12 günde iş biter diye okumuştum.şayet fermantasyon bittikten sonra,sifonlayıp tekrar fermantasyon yaparmı acaba.Sonuçta plastik petlerde beklemesi uygun olurmu acaba şişeleme yapmadan önceki evrede yani.Böyle giderse 3 ay sürecek bunun çalışması.

    • Bizdedoğal.com

      Fermantasyon süresi bir çok değişkene bağlı olduğundan süreyi bende tam olarak veremem. Hava çıktığı sürece beklemelisiniz. Sonuna kadar beklerseniz sifonlama sonrası fermantasyon vs olmaz. Malolaktik fermantasyon olur ama o da gerçek meyvelerle yapılırsa. Sonuçta alkol fermantasyonu gerçekten bitmişse bitmiştir.
      Çok uzun süreler bekletmeyecekseniz şişlemeyi plastik petlere yapabilirsiniz. Sorun olmaz. Hava almasın veya içimde hava boşluğu kalmasın yeter.

      • memoli

        Teşekkürler.Hocam şimdi yine baktım,aynen durmadan 3 saniyede atıyorlar.Durum gösteriyorki hazirandan itibaren yollarda gevseme olabilir yada bazı bölgelere yasak kalkabilir.Gitmem gereken yer var,o güne kadar bitmezse o durumda bırakıp gitmek zorundayım.İki ay falan dönmeyecegim.Ne olur bizim petlerin durumu.

        • Serkan

          Ben diğer arkadaşların düşüncelerini bilemem ama şişeleme yapmayın fermantasyon aynı şekilde devam etsin sizin dönüşünüze kadar fermantasyon bitmiş olsa bile kovanın içine herhangi bir hava girişi olmadığı için bir problem olacağını zannetmiyorum Kullandığınız meyveye göre hatta daha da güzel bir sonuç alabilirsiniz

  • mehmet

    Fermentasyon ile ilgili internette gördüğüm en teknik anlatımları burda gördüm. Bilgi paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
    Bilgin varsa sormak istediğim, mayaların hangi şekeri, damak tadımıza daha uygun olarak fermante ettiği. Sakaroz mu, glikoz mu, fruktoz mu?
    Bildiğin üzere Türkiye’deki sofra şekeri sakarozdur yanlışım yoksa. Sakaroz fermantesinde damak tadımıza kötü gelen daha fazla toksit oluşuyor diye okumuştum ama bilgiler kesin değil elbet.

    • Bizdedoğal.com

      Kimya ile ilgim ve bilgim yok ama bulabildiğim bilgi şu şekilde; Sükroz: (glikoz + fruktoz = sakkaroz + H2O)
      (Moneküler formülleri Wikipedia da var) Yani tüm şekerlerin moneküler yapıları C, H ve O dan oluştuğu için fermantasyon sürecinde biri diğerinden farklı atıklar vereceklerini düşünmüyorum.
      Burada önemli olan saflık olacaktır. Kullandığınız şeker hangi saflıkta! Gerçek üzüm ile yapılacak bir şarabın saflığı doğadan geldiği için glikoz saf kabul etsek bile fabrikasyon bir şeker için bunu söyleyebilir miyiz bilmiyorum.

  • Emre Dalarel

    Merhabalar öncelikle bilgilerinizi açık net şekilde bizlerle paylaşdığınız için çok teşekkürler sizin tarifinizi kurdum ilk 6 saatte hava çıkışı oldu sonra ki gün hızlandı şuan 6. Gün bitiyor 3 sn de 1 hava çıkışı oluyor herşey normal size sorum karışımı koyduğum yer güneş almıyor kımıldama olmuyor sıcaklık 29 derece bir sorun teşkil edermi? Şimdiden tşk ederim 🙏

    • Bizdedoğal.com

      Güneş almaması gerekiyor. Aslında sıcaklık 25 derece ideal. Daha serin bir yer varsa oraya koyun. Yoksa da çok sağlık olsun. Kolay gelsin.

      • Murat

        Tekrar Merhaba, ben de yukardaki gibi ilk kurduğumda neredeyse 1.5 2 saniyede bir hava kabarcik çıkıyordu ilk haftayı tamamladıktan sonra 5-6 saniyede bire düştü Bu normal mi? Bir de elma suyu dışında deneyip begendiginiz hangi meyve suyu oldu.
        Teşekkürler.

  • Melisa

    Merhaba,
    Gercek cilekten cilek sarabi yaptim ancak klarisil ve gelasol koyduktan bir hafta sonra dibinde yari yariya tortu kaldi. Icebilecegimiz miktar sisenin ustunde kalan daha berrak olan kisim midir ? Tortuyu cope mi atmaliyim? Tortusu cok fazla bu normal mi ? Cok tesekkur ederim

    • Bizdedoğal.com

      Öncelikle bugüne kadar tek bir durultma ajanı kullanmadığımı, buna gerek duymadığımı belirtmek isterim. Benim için şarap sabır ve emek işidir. Zamanda en iyi durultma ajanıdır.
      Sorunuza gelirsek; Bu ajanları kullanmadan önce aktarma yapmamız ve kaba tortusunu almanız, sonrasında ise ölçüsünde kullanmanız gerekmektedir.
      Buna dikkat ettiyseniz sorun yok. Demek ki bu kadar tortunuz var. Evet bu tortuyu çöpe atmalısınız. Berrak kısım şarabınızdır.

  • Murat

    İyi günler.
    Bugün yaklaşık 10. Gününde ancak ilk kurduğum hızlı kabarcik olmasına karşın şu anda 15-20 saniyede bir kabarcik çıkıyor bu normal mi yoksa bir sorun mu var?
    Teşekkürler.

    • Bizdedoğal.com

      Normal. İçerideki şeker azaldıkça kabarcık çıkma aralığı artacaktır. Tamamen bitene kadar bekleyin.

  • memoli

    Hocam selamlar.Burdan herkesin Ramazan Bayramını kutluyorum.Hocam daha öncede sorularım olmustu,cevaplamıştınız.Meyve suyu ile kurmustum malum.Bugün otuzuncu gün,çalışması elli saniyeye düşmüştü,şu an tekrar onbeş saniye aralığına geldi.Tam sifonlama zamanı yaklaşıyor derken.Normalmidir sizcce tekrar onbes-on saniyeye düşmesi.Teşekkürler.

    • Bizdedoğal.com

      Genelde periyodik olarak hava atım aralıklarında uzama görmek gerekir ama ortamdaki ısı değişiklikleri veya konum değişikliğine bağlı dibin kalmaksı vb. gibi sebeplerle bu süre değişebilir. Gözle görülür bir bakteri yapısı, kokuda değişiklik ve yoksa sorun olmayacağını düşünüyorum.

  • Anıl

    Merhabalar. 5 gün önce (fermantasyonun 12. gününde) şırayı sıcaktan korumak amacıyla bir strafor kutu yaptım. Ancak damacanayı strafora yerleştirdikten bir gün sonra, hava kabarcıklarının çıkma süresi 6 – 7 saniyeden 12 saniyelere çıktı. Şu anda ise 18 saniye civarında. Malum, taşırken ister istemez şırayı hareket ettirdim. Sizce bir sıkıntı var mıdır yoksa her şey yolunda mı? Cevabınız için teşekkür ederim.

    • Bizdedoğal.com

      Hiç bir sıkıntı olmaz.

  • Anıl

    Tekrar merhaba. Ben ikinci aktarımı yaptım, ancak hava kilidinden hiç baloncuk çıkmıyor. Aktarımdan sonra hava kilidine fazla su koyduğumu farkedip içerisindeki suyun bir kısmını dökmeye çalışırken ağzı açık kaldı, 10 – 15 saniye kadar. İçeri giren oksijenden dolayı bir sıkıntı olmuş olabilir mi? Bu durumda ne yapmam gerekiyor peki; bekletmeyip direk olarak şişeleyim mi yoksa bekletmeye devam mı edeyim?

    • Bizdedoğal.com

      10-15 saniyeler önemli değil. Şişeleme konusunda; sizin için tadı, berraklığı uygunsa şişeleyedebilirsiniz.

  • Ülviye coşkuner

    Merhaba, evde yaptığım erik kompostosuna şeker, maya ve biraz da meyve ilave ederek şarap yapabilir miyim? Geçen yıldan kalan ev yapımı erik sularını değerlendirmek istedim. Cevabnız için şimdiden teşekkürler

    • Bizdedoğal.com

      Evet yapabilirsiniz. Mümkün mertebe az su kullanırsanız daha lezzetli olacağını düşünüyorum.

  • Emre

    Merhaba, anlatılan adımları tek tek uygulamama rağmen 2 gündür kabarcık çıkışı alamadım. Hava sızdırmazlığı konusunda problem olmadığından %100 eminim. Ancak sanırım çok sıcak bir ülkede olduğum için sanırım gündüz ben evde değilken sıcaklık çok yükseldi klimayı da açmamıştım. Mayalar öldüyse henüz 2. günde olduğumu düşünürsek tekrar maya ilave etmeli miyim?

    Not: Kabarcık çıkışı olmasa da köpük oluşumu mevcut ve ağır şekilde şarap kokusu geliyor.

    • Bizdedoğal.com

      Merhaba,
      Hava kaçağı yoksa muhtemel ihtimaller;
      1. Yüksek sıcaklıkta mayalar hızlı çalıştı ve sizde az miktarda şarap kurduysanız fermantasyon bitti bile.
      2. Mayalarınız bayattı ve canlama sayısı sıfır veya çok azdı. Çok azsa olsa bile hızla çoğalacaklarından kısa sürede toparlanma ihtimali var. Sıfırsa tekrar mayalamak gerekir.
      3. Çok sıcak diyorsanız; 48 derecenin üzerinde mayalar ölmeye başlar ve 60 derece mayalar tamamen ölür. Bu kadar sıcak için direkt güneş ışığı alması lazım.

      Tadım yapın, şekerli (tatlı) ise tekrar mayalayın. Şeker gelmiyor ve alkolü hissediyorsanız ki köpük ve şarap kokusu da var diyorsunuz 1. seçenek düşünülebilir. Tatlılık ve alkol bir arada ise fermantasyon yarım kalmıştır ki bu durumda ben herkese tatlı şarabın tadını çıkartmasını öğütlüyorum.

  • Emre

    Sanırım anlatımım yetersiz oldu ama çok hızlı cevabınız için teşekkür ederim.

    Şöyle ki 2 adet 5l su şişelerine yaklaşık 30 saat önce kurdum birisi üzüm diğeri elma. Maalesef mevcut şartlardan dolayı sadece hamur mayası bulabiliyorum burada, maya üretileli 11 ay olmuş.(Sıcak ülke:). Ortalama sıcaklık gün içinde 45-50 leri buluyor ama ev içi sıcaklık klima çalışmadığında en fazla 40 ı görmüştür diye tahmin ediyorum. bu kadar kısa sürede bir kere bile kabarcık çıkışı alamadım her iki şişeden de. Klima bundan sonra sürekli çalışacak, zannediyorum mayalar sıcaktan öldü ya da sıfıra yakın. Tekrar maya ilavesi yaptım.

    Bu durumda 2-3 saat içerisinde kabarcık çıkışı gözlemlemem gerekir değil mi?

    Selamlar

  • Kenan

    Selamlar,
    Yaklaşık 15 gün önce %100 üzüm suyundan 4 litre şarap mayası ile kurulum yaptım. Şuan hava çıkışı yaklaşık 20-30 saniye de bir hızında. Bu durumda fermantasyon devam ediyor olduğunu düşünüyorum. 5 litrelik pet şişede şarabımı kurudum, ölçüm için nasıl bir yöntem ile şarap çıkarabilirim? Üst kapağı açtığım zaman içeri hava girişi olacak, bunun bir zararı var mı?
    Birde fermantasyonu tamamen bitmiş bir kiti o şekilde 15 gün daha bekletmenin bir zararı var mı ?

    • Bizdedoğal.com

      Sürekli hava girişi olmadığı sürece aç kapa tarzı durumlarda sorun olmaz.
      Fermantasyon bittikten sonra fermenterde 15 gün daha bekletmek sorun olmaz ama alttaki tortuyu atıp, şarabı ağzı tam dolu şekilde (az oksijen teması halinde) herhangi bir yerde bekletirseniz daha güzel olur.

  • Kenan

    Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Dün örnek aldım ve ölçüm yaptım 1010 seviyesinde, fermantasyona devam edecek şekilde tekrar kapattım, doğru yaptım mı? Fermentasyon devam eder mi? Hiç kabarcık çıkmaz ise kapağını tamemen kapatıp karanlık ortamda 15 gün dinlendirmeye mi almalıyım ?

    Tşk.

  • Ufuk

    Merhaba, %100 elma suyundan 23 litre fermantasyon kovasında şarap mayası ile kurulum yapmayı düşünüyorum. Tarifinize göre yaklaşık 3 kilo şeker kullanmam gerek diye anlıyorum doğru mudur? Bir de maya 75 gram %20 alkole dayanıklı şarap mayası ve besini olarak satın aldım. Bu maya 23 litre için yeterli olur mu?

    • Bizdedoğal.com

      Şeker hesabınız doğru. 75 gram çok. Hepsini atmanıza gerek dahi yok. Dışarıdaki anlatıldığı gibi mayayı uyandırın, sonrasında fermentere ekleyin. Maya besinini çok dengeli ve dikkatli kullanmak gerekir. Aldığınız maya besininde gerekli oranlar yazar. 1 gr/ 1000 litre için gibi. Buna uymaya ve bu oranı 3 güne bölmeye çalışın.

      • Ufuk

        Yanıtınız için teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak. Tarife göre yaptık güzel oldu ancak şarap çok sıvı değil de biraz yoğunluk var sebebi tortunun çökmemesi olabilir diye düşünüyorum. Fermantasyon bittikten sonra hazır şarap kitlerinde olduğu gibi bir berraklaştırma yapma imkanımız var mıdır? Ne tür ürünler kullanabiliriz berraklaştırma için?

        • Bizdedoğal.com

          Ben hiç durultma ajanı kullanmadım. Benim için “zaman” en iyi durultma ajanıdır. Bekledikçe o tortu dibe çökecektir.
          Kullanmak veya kullanmamak kişisel bir tercih.

  • Murat

    İyi günler. Tarifinizi iki sefer uyguladım ikisinde de güzel sonuç aldım teşekkür ederim. Benim sormak istediğim elma suyu dışında deneyip beğendiğiniz başka hangi meyve suyu oldu?
    Teşekkürler.

    • Bizdedoğal.com

      Elmadan daha iyi bir sonuca ulaştığım bir meyve suyu yok.

      • Murat

        Ben ilkini şeftali-elma suyundan yaptım,yaklaşık 8 hafta sürdü tat olarak güzeldi hatta alkol miktarı da daha yüksek geldi elbette ölçüm yapamadım ancak içim deneyimiyle bunu söyleyebiliyorum ama içindeki şeftali tortusu yüzünden çok yoğun oluyor tamamen dibe çökmüyor ilk sifonlama yapılan şişe dışındakiler gittikçe yoğunlaşıyor.

        ikincisinde elma suyundan yaptım yaklaşık 4 hafta sürdü berraklık ve içimi iyiydi ancak alkol biraz düşük geldi galiba sıcak havalara denk gelmesinden dolayı fermantasyon süresini biraz kısaldı bu yüzden de alkol derecesi biraz düşük oldu diye tahmin ediyorum.

  • Kenan

    Selamlar,

    %100 Vişne&Elma suyundan Şarap Mayası ile 1100 seviyesinde şeker ilavesi ile kurulum yaptım. 20 gün sonra fermentasyon tamamlandı, hiç hava çıkışı yok. Ölçüm yaptığım zaman 1010 seviyesinde çıkıyor ve şeker tam olarak kaybolmamış. Bu durumda alkol oranı sanıyorum %7-8 civarlarında, şekerin tamamen yok olmamasının sebebi ne olabilir? Alkol oranı neden %10-12 seviyelerine gelemedi ?

    Tşk,

    • Bizdedoğal.com

      Bu mevsimdeki en büyük neden yüksek sıcaklık olabilir. Veya fermenterde yeterince boş alan bırakmıyorsunuz.

  • Kenan

    Selamlar, cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bu arada fermentasyonu tamamlanmış olanları şişeledim ve yaklaşık 15 gün karanlık bir ortamda beklettim. Sonra test ettiğimde gazoz gibi gazlandığını fark ettim. Bunun sebebi nedir? Bu şekilde içilmesinde bir zarar var mı ? Fermentasyon tamamlandığında buz dolabında mı bekletmeliydim ?
    Sanıyorum mevye suyu şaraplarını buz dolabı dışında bekletmemiz mümkün değil ?

    Tşk.

    • Bizdedoğal.com

      Başlıca sebepler; fermantasyonun tam olarak bitmemesi veya içinde kalan karbondioksit olabilir. Belkide genleşmeye bağlı bir olaydı.
      Sanırım tadında bir sorun yok. İçilmesinde bir sakınca olacağını düşünmüyorum.
      Fermantasyon tamamlanmışsa buzdolabı veya dışarıda bekletmeniz bir fark oluşturmaz.

  • Latif

    Siz
    3 lt elma suyu
    1 kg toz şekeri kullanın çünkü 1,5 kg toz şekeri şarabı fazla tatlı yapıyo 1 kg toz yeterli

  • memoli

    Hocam selamlar.daha önceleride yardımcı olmustunuz.Elma suyundan bende kurmustum.1.5 ay oldu ama işlemi devam ediyordu işlemi.Ama il dısına 2-3 aylıgına çıkmam erekiyordu size yazdım daha güzelolur dediniz.Şimdi sifonladım renk falan süper ama sirke sarap karısımı kokusu var.Hava almadıgına eminim.Acaba olması gereken durummu yoksa aksilikmi oldu acaba.İçmedim 10 gündür beklemede.Tesekkür ederim.

    • Bizdedoğal.com

      Sirke kokusu ve tadı varsa sirkeleşmiştir. Belki ekşi elma suyu kullanmamız.O da olabilir.
      Havadan ziyade temizlik kurallarına riayet etmemekte böyle sorunlara neden olmuş olabilir.
      Çok kötüyse açın ağzını, tamamen sirke yapın.

  • Cengo

    Fermantasyondan 1 hafta gectiginde 15 saniyede 1 balon atiyordu. 1 hafta sehir disi tatil sonu eve geldigimde 5 dakika beklememe ragmen balon atmadi. Fermantasyon bitti mi? Daha once en az 3 hafta surmesi lazim denilmisti. Bu yuzden 1 hafta daha beklemelimiyim yoksa fermsntasyon bitmis siselemeye gecmelimiyim. 5 litrelik bidonda yaptim 4 litre %100 visne-elma meyve suyu dr.oetker instant maya 4 su bardagi seker.bidon 14 gundur antre dolabinda karanlik etrafi ortuyle kapatilmis durumda.

    • Bizdedoğal.com

      Tam süre söylemek mümkün değildir. Bir çok değişkeni var o sürenin.
      Tamamlanmış gibi görünüyor. Tadına bakın. Sizin için uygunsa şişeleyin.

  • Kenan

    Selamlar,

    30L lik bira fermantasyon kovasında meyve suyundan şarap kurabilir miyim? 30 litrelik kovada 10 litre şarap kurmamın herhangi bir sakıncası olur mu ?

    Tşk,

    • Bizdedoğal.com

      Şarabınızı gereğinden fazla oksijenle temas etdirecekseniz. 5de1 boşluk bırakmaya çalışın.
      Olur mu olur ama risk…

  • memoli

    Selamlar hocam.İki tane vişne,iki tanede yeşil elma suyundan yapmıstım.Dediğiniz gibi elma mı bozdu acaba şarabı.İçmeyeyimmi daha geride 20 litre var.Az önce bir bardaga koydum içtim..Sırf sirke olmus olsa içemezdim sanırım sirke olduysa mideye zarar verir değilmi…

  • Cemal Dursun

    Merhaba, her sorulan soruya sabırla cevap vermenizden cesaret alarak bende bir soru sormak iştiyorum, cevap yazma lütfunda bulunursanız sevinirim.
    Daha önce 2-3 kez meyve suyundan hamur mayası ile şarap yaptım fena da olmadı idi. İşi biraz daha geliştireyim diye bazı rus sitelerinde anlatıldığı gibi, kuru üzümden ve yaş üzümden maya geliştirerek 4L Vişne elma ve 4L elma suyundan şarap yapmaya çalıştım. 20 gün sonra fermentasyon bitince tortudan arındırmak için başka şişeye aktardım ve ölcüm yaptım Hidrometre 1020 Alkol metre de 2-3 derece gibi bir alkol gösteriyordu. Alkol derecesini yükseltmek için bunları 15 litrelik damacanaya aktarıp, toplam 14 litrenin hidrometre oranını 1100 olacak şekilde şeker ekleyerek %100 Üzüm ve Vişne suyu ile 14 litreye tamamladım ve satın aldığım şarap mayası ile yeniden kurdum henüz 12 saat oldu fakat henüz hava çıkışı başlamadı.

    Sorum böyle bir deneyim yaşayan oldu mu ve bu işlemler sonunda şarap elde edilebilr mi? Teşekkürler.

    • Bizdedoğal.com

      Alkolmetre yerine winemeter kullanmak daha mantıklı olurdu. Muhtemelen alkol metre hatalı sonuç vermiş.
      Sizde alkollü bir ürünü tekrar fermantasyona sokmaya çalışmışsınız.
      Bunu şöyle yapmanız lazımdı;
      İlk şarabı hiç karıştırmadan, ötekilerle bir fermantasyon başlatıp, sonra ilk şarapla kupaj yapmalıydınız. Yani ikisini karıştırmalıydınız.
      Nitekim alkollü bir ortamda fermantasyon başlatmak zordur. Olmaz demiyorum ama ilk şarabın alkol derecesi bence %2 den oldukça yüksek. Bu da sizi oldukça zorlayacaktır.
      Bu saatten sonra baklemekten başka bir şey yapacak bir şey aklıma gelmiyor.

      • Cemal Dursun

        Yanıtınız için teşekkürler, haklısınız tattığımda şarap tadı almıştım. her Türk gibi ben de yapmadan önce sormak yerine yaptıktan sonra sordum. Yaklaşık 45 dakikadan bu yana 30 saniyede bir hava kabarcığı çıkmaya başladı, sonuç ne olur anlamak için sanırım fermantasyon bitene kadar beklemekten başka yapabileceğim bir şey yok. Selamlar

  • Sezer

    Merhaba,

    13.gün sonunda 1080 ile başladığım fermantasyonu sifonlayarak 1012 ile başka bir bidona aktardım, fermantasyon bu bidonda da devam eder mi?

    Aktarma için tamamen bitmesini beklemeli miydim?

    Aktarma sonrası 5 lt’lik pet şişede kalan 1.5 lt’lik boşluk oksidasyona neden olur mu?

    Teşekkürler

    • Bizdedoğal.com

      Tamamlanmasını bekleseydiniz daha iyi olurdu.
      Fermantasyon devam ediyorsa oksidasyon sorunu yaşamazsınız. Zaten düşünün; aktarmada ne kadar oksijene zaten maruz kaldı.
      Sürekli hava girişi olmasın yeter.

  • Hasan GÖKTANIR

    Merhabalar,
    Tarifinizden faydalanarak 19 litrelik damacana ya 16 litre %100 elma suyu, 2 kilo şeker ve 3 çay kaşığı kadar ekmek mayası ile şarap kurdum. Yaklaşık 4 hafta kadar gayet güzel çalıştı ve fermantasyon bitti. Maya tortusundan ayırdım iki hafta kadar dinlendirdim. Fakat şarap biraz tatlı oldu bu tatlılığı giderebilmemin bir yolu varmıdır. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    • Bizdedoğal.com

      Fermantasyon bitmişse ve şarap şekerliyse maalesef şekerli olarak kalır. Çok tatlı geldiyse buz atarak şeker oranını düşürerek tüketebilirsiniz. Sonuçta bu bir meyve suyu şarabı. Açıkçası ben de öyle tüketiyorum.

      Litre başına 2 kg şeker eklememişsinizdir diye tahmin ediyorum. Çünkü bu baya yüksek bir oran. Sonuçta gayet normal olurdu.

      Toplamda 2 kg eklediyseniz; normalde mayaların tüketmesi ve şeker kalsa bile rahatsızlık verecek kadar bir oranda olmaması gerekirdi.
      Fermantasyonu da erken bitirmediyseniz mayaları strese sokabilecek başka dış etkenlere bakmak gerekebilir. Sonuçta işlerini tam yapmamışlar.
      Marka vermediğiniz için kullandığınız kuru mayanın markası etki etmiş olabilir. O markadaki mayaların dirençleri ile alakadar bir sorun olmuş olabilir.
      Sıcak-soğuk farkını fazlaysa strese dayalı bir sorun çıkmış olabilir.
      Yani aklıma da fazla bir neden gelmiyor. Çünkü bu sitedeki tarifle yüzlerce kişi şarap yapmıştır. İlk defa siz tatlılığından mustaripsiniz.

  • M. Bora

    Evde ışık almayan penceresiz bir oda var orda denemek istiyorum ama gaz çıkışı esnasında odada çok koku yapar mı acaba?

    • Bizdedoğal.com

      Hafif bir koku yapar. Hissedilemez bile.

  • M. Bora

    Merhabalar. Ben tarifinizi yarım ölçüde kurdum.
    4 lt elma suyu
    600-700 Gr şeker
    Yarım çay kasigindan biraz fazla maya.

    Bakalım ne olacak.

  • emre

    merhabalar ben yüzde yüz olmayan ortalama yüzde 50 gibi tatlandırıcı içermediğini düşündüğüm konsantre meyve sularından nektardan yani turbo maya ile 12 litrelik şarap yaptım.biraz aceleye geldi yüz de yüz olayını es geçtik. bugün 13. günü 4 gündür hava çıkışı yok gibi ama kova şişkin kapaga bastırarak hava çıkışı sagladıgımda bir süre sonra kovada geri şişkinlik oluyor.2 gün önce kovanın çeşmesinden 4 bardaklık alarak tadım denemesi yaptım.şeker tadı 0 şarabımsı bir koku mevcut çok hafif vişnemsi narımsı tadda acılık var.etki olarakta etkili bir içecek olmuş.sormak istediğim bu turbo maya genelde damıtma öncesinde yapılan fermantasyonda kullanılıyor.ve damıtma sırasında metil alkol die atılan bir kısım var.şimdi fermantasyon sonrasında bu yaptıgım şarap tarzı içecek metil alkol içeriyormudur. yüzde yüz meyve suyu ile yapmadıgım için ne gibi sorunlar olur.içecegi çesmeden aldıgım sırada fermante devam ettiği için bir sakıncası olur mu içecege ve saglığa ?

    • Bizdedoğal.com

      Şarabı ısıtmadığınız (50 derecenin üzerine çıkartmadığınız) sürece bir sorun olmaz. Zehirlenmezsiniz.
      Tatlandırıcı veya %100 olması şarap yapımında genel olarak bir sorun yaratmaz. %100 olmasını sonradan eklenen şekerin tat, koko vs gibi neler alıp, neler vereceğini kestirmenin zor olduğundan pek önermiyorum.

Yorumlar kapatıldı.

18 yaşından büyük müsünüz ?

Bu sayfasının içeriği 18 yaşından küçükler için uygun değildir.